Hoe houd ik het water van mijn hottub schoon?

Het is heerlijk om een eigen hottub in de tuin te hebben, wat is er nou lekkerder dan op een koude winteravond met een drankje in het warme water te gaan zitten. Wil je een hottub kopen en ben je van plan er vaak gebruik van te gaan maken? Dan is het ook belangrijk om in de gaten te houden hoe je het water zo lang mogelijk schoon kan houden.

Welke systemen kan ik gebruiken?

Voor een hottub heb je meerdere filtersystemen waar je gebruik van kan maken om het water langer schoon te houden zodat je er langer gebruik van kan maken. Over het algemeen wordt er veel gebruik gemaakt van de volgende systemen:

  • De filterpomp. De filterpomp is de populairste methode om het water te filteren, het is ook een zeer effectieve manier. Bij een filterpomp zal het water door een laag filtermateriaal gaan waardoor het groffe vuil achter blijft. Wanneer de hottub een externe kachel heeft kan de filterpomp hier simpel tussen worden aangesloten, wanneer de hottub een interne kachel heeft zal dit een stuk lastiger gaan want dan moeten er speciale tules door de kuip moeten worden.
  • UV filter. Je kan ook gebruik maken van een filter die werkt met UV licht, hierdoor hoef je veel minder chloor aan het water toe te voegen en werkt je dus op een veilige en milieuvriendelijke manier. Doordat het water aan het UV licht wordt blootgesteld worden bacteriën gedood en blijft het water schoon en helder.

Het belang van de juiste pH-waarde

Het is belangrijk dat het water in de hottub en bepaalde pH-waarde heeft, deze moet tussen de 7.2 en 7.6 liggen om goed te zijn. Wanneer de pH-waarde hoger of lager is dan heeft chloor geen goede werking en dan kan het ook irritatie van de ogen of de huid opleveren.

Desinfectiemiddelen

Je hebt ook meerdere desinfectiemiddelen die je kan gebruiken om het water schoon te houden, onder andere de volgende:

  • Chloor. Dit kan je toevoegen door middel van chloortabletten in een drijver te leggen, gebruik niet meer dan 20 mg aan chloor en zoals eerder genoemd is het belangrijk dat de pH waarde van het water op het juiste niveau zit.
  • Aqua Kristal. Dit is een milieuvriendelijk product om het water van je hottub langer schoon te houden. Door de unieke werkwijze van Aqua Kristal hoef je ook maar een beperkte hoeveelheid toe te voegen. Aqua Kristal is biologisch afbreekbaar en het zorgt ervoor dat kalk niet kan aanhechten en de UV lamp dood de bacteriën en zuivert het water.

 

No Comments

Leave a Comment