Hoe houden we het veilig?

Sta je er wel eens bij stil hoeveel dingen er dagelijks opnieuw precies goed moeten gaan om jou en vele anderen veilig de dag door te krijgen? Waarschijnlijk niet, en dat is maar goed ook: je zou er behoorlijk nerveus van kunnen worden.

Relax!

Te veel stilstaan bij wat er allemaal mis kan gaan in het leven? Niet doen joh! Je leven wordt er niet leuker van als je op iedere straathoek vooral het gevaar ziet. Wist je dat je een grotere kans hebt om te sterven doordat je ’s nachts gewoon uit je eigen bed valt dan door een vliegtuigongeluk? En toch gaan veel mensen bibberend een vliegtuig in, terwijl ze ’s avonds zonder zich zorgen te maken hun bed in stappen. Is er na de geslaagde landing van een vliegtuig vaak veel opluchting te voelen zal vrijwel niemand iedere ochtend bij het wakker worden ‘He gelukkig, dat heb ik weer overleefd!’ denken. 

Dat het leven gevaarlijk is en de mens nu eenmaal sterfelijk, dat is iets waar we niks aan kunnen doen. We hoeven er gelukkig ook niet ieder moment van iedere dag bij stil te staan, omdat er in het dagelijks leven heel veel maatregelen zijn genomen om de grootste risico’s uit de weg te gaan. Als je je toch wilt voorbereiden kan je er voor kiezen om een bhv cursus te volgen. Zo ben je altijd goed voorbereid!

Veiligheid

Als je eens goed om je heen kijkt zie je overal kleine en grote maatregelen die jou iedere dag opnieuw veilig houden. Wat dacht je van al die dijken in de buurt van rivieren?  Die zorgen ervoor dat we geen natte voeten krijgen als de waterstand stijgt. En dat kenmerkende geurtje dat aan aardgas zit? Dat is er speciaal aan toegevoegd zodat we een gaslek direct kunnen herkennen, en grote ongelukken kunnen voorkomen. Beide maatregelen zorgen niet voor 100% veiligheid, maar maken het leven iedere dag wel een stukje minder gevaarlijk.

Waar de meeste mensen niet dag in dag uit met hun eigen veiligheid en die van anderen hoeven bezig te zijn, is dat in sommige beroepsgroepen natuurlijk anders. Neem bijvoorbeeld een afdichtingen leverancier die aan de industrie levert. Hier is veiligheid enorm belangrijk: blijken de eindkappen van slechte kwaliteit te zijn, dan kan dit behoorlijk grote gevolgen voor heel veel mensen hebben. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij de afstelling van stoplichten: deze moet precies kloppen, om grote ongelukken te voorkomen. Mensen die dit soort beroepen uitoefenen zijn zich dus wél de hele dag extreem bewust van alle veiligheidsrisico’s. Mooi, zo kunnen we iedere nacht weer met een gerust hart gaan slapen. En dan maar hopen dat je niet uit bed valt…

No Comments

Leave a Comment