Hoe kan je het best omgaan met een alcoholist?

Ken je een persoon die leidt aan een alcoholverslaving of heb je zelfs iemand in jouw familie die deze verslaving heeft. Dan heb je vast al ervaren hoe lastig het is om elkaar te begrijpen en te blijven communiceren. Je wilt hem of haar graag helpen, maar wat kan je in zo’n geval het beste doen? Dat lees je terug in deze blog.

Tijd om in actie te komen
Het is geen prettige situatie waarin je je bevindt, maar het is wel van belang om zo snel mogelijk in te grijpen. Wanneer een alcoholist blijft doorgaan met drinken, raakt hij of zij dieper in de negatieve spiraal terecht. Probeer in ieder geval met diegene te praten en het probleem onder ogen te zien. De kans is aanwezig dat ze agressief of boos reageren, maar dit heeft deels met de alcoholverslaving te maken. Dit beïnvloedt ze enorm.

 

De vervolgstappen
Natuurlijk is het lastig om dagelijks ondersteuning te bieden aan iemand die leidt aan een alcoholverslaving. Je hebt namelijk ook je eigen leven en verplichtingen. Zorg er daarom voor dat je blijft communiceren met de alcoholist en probeer diegene te overtuigen om professionele hulp in te schakelen. Want hier weten ze wat ze doen.

 

Stoppen met drinken
Het is natuurlijk ook verstandig om alcohol niet in het zicht te hebben, bij de alcohol verslaafde. Want dan is de verleiding des te groter. Dat is ook de reden dat een afkickkliniek buitenshuis efficiënter werkt dan het op eigen kracht stoppen in je eigen omgeving. Hetgeen wat je kan doen als buitenstaander is vooral het steunen in het proces, een luisterend oor bieden en samen leuke dingen gaan doen ter afleiding.

Uiteraard is het proces voor een alcoholist zeer zwaar. Afhankelijk van hoever ze zijn in hun verslaving reageert de een net wat anders dan de ander. Maar probeer zelf rustig te blijven en te luisteren naar jezelf. Doe wat voor jou goed voelt en geef je grenzen ook duidelijk aan.

No Comments

Leave a Comment