Hoe kies je de juiste brandblusser? 5 tips

Niemand hoopt dat er ooit brand uitbreekt in huis, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom altijd slim om voorbereid te zijn op brand en je huis brandveilig te maken. Een brandblusser kopen is hierbij een belangrijke eerste stap. Echter zijn er zoveel verschillende brandblussers te verkrijgen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met deze X tips helpen wij jou op weg bij de keuze voor een brandblusser.

 

Tip 1: Ken de verschillende brandklassen

Er zijn vijf verschillende brandklassen, van A tot en met F. Verschillende brandblussers zijn geschikt voor verschillende soorten brand.

 

Brandklasse A: vaste stoffen, zoals papier, hout, textiel en meubels

Brandklasse B: vloeibare stoffen, zoals benzine, diesel, aceton en plastic (omdat dit bij hoge temperaturen vloeibaar wordt)

Brandklasse C: gassen, zoals propaan, LPG en aardgas

Brandklasse D: metaal, zoals aluminium en magnesium

Brandklasse F: vet, zoals frituurvet of bakolie

 

Zoals je ziet is het vooral belangrijk dat een brandblusser geschikt is voor de brandklasse A, B en C. Als je vaak frituurt is het ook slim om een brandblusser voor brandklasse F te hebben.

 

Tip 2: Kies het juiste type brandblusser

Er zijn eigenlijk twee soorten brandblussers die geschikt zijn voor thuisgebruik: schuimblussers en poederblussers. Een schuimblusser neemt zuurstof van de brandhaard weg, waardoor het vuur gedoofd wordt. Een schuimblusser is geschikt voor brandklasse A en B, en soms ook F. Hierdoor is het een geschikte blusser als je niet op gas kookt. Een poederblusser is, afhankelijk van het type, geschikt voor A en B of A, B en C. Let hier dus goed op bij de aanschaf. Als je dus op gas kookt kun je het beste een ABC-poederblusser nemen, als dit niet het geval is kun je ook voor een schuimblusser kiezen.

 

Tip 3: Let op het keurmerk

Een goede brandblusser heeft een keurmerk van Rijkstypekeur. Deze geeft aan dat de brandblusser ook daadwerkelijk geschikt is voor het type branden dat op de verpakking staat. Let er dus altijd op of je dit keurmerk op de brandblusser ziet staan.

 

Tip 4: Plaats meerdere brandblussers 

Als je een klein huis hebt is het soms voldoende om slechts één brandblusser te hebben, hou deze dan ook op een handige plek, zoals de keuken. Maar als je een groot huis hebt of meerdere verdiepingen is het altijd slim om meerdere brandblussers te plaatsen op slimme plekken. Hierbij kun je er ook voor kiezen om verschillende brandblussers te gebruiken.

Soms is het niet nodig om direct een brandblusser te gebruiken, omdat dit schade kan veroorzaken. Een branddeken is dan voldoende. De vuistregel is dat wanneer de brand niet groter dan een voetbal is, je een branddeken gebruikt. Echter is een branddeken niet geschikt voor vlam in de pan, dan kun je beter gewoon een deksel op de pan plaatsen.

Tip 5: Laat je brandblusser controleren

Dit is een tip voor na aanschaf, maar wel een belangrijke. Schrijf ergens de datum van aanschaf van je brandblusser op. Na 10 jaar kun je hem laten keuren. Dit is niet verplicht, maar wel heel slim. Zo weet je zeker dat de blusser nog werkt. Na 20 jaar is het sowieso tijd om een nieuwe brandblusser te kopen, omdat de werking dan verloren is gegaan.

No Comments

Leave a Comment