Hoe lees je tarot kaarten

De mensheid is altijd gefascineerd geweest in het verkrijgen van inzichten. Er zijn verschillende manieren ontstaan waarmee we ons zelf inzichten verschaffen. Zo hebben we de astrologie met haar horoscopen, helderzienden en tarot kaarten.
Tarot kaarten zijn een populaire manier om inzichten te verkrijgen omdat dit zelf gedaan kan worden omdat het vrij gemakkelijk aan te leren is.

Hoe tarot werkt

Je kunt tarot kaarten krijgen in allerlei verschillende stijlen. Een compleet deck kaarten bestaat uit 78 kaarten met allemaal verschillende afbeeldingen. Het zijn afbeeldingen uit de Middeleeuwen die als de symbolen op de kaarten worden gebruikt. Hetzelfde geld voor de benamingen die aan de kaarten zijn gegeven. Als je wilt weten wat een bepaalde afbeelding voor betekenis heeft dan kan je deze online opzoeken.

De 78 kaarten zijn verdeeld in twee groepen. De Grote Arcana die uit 22 kaarten bestaat en de Kleine Arcana die uit 56 kaarten bestaat. De Kleine Arcana is op haar beurt weer onderverdeeld in 4 kleuren. Net zoals bij het kaartspel waarmee we spelletjes zoals klaverjassen spelen. Ieder kleur kent 10 genummerde kaarten en een speciale kaart: de hofkaarten.

Deze hofkaarten zijn de Koning, Koningin, de Ridder en Page.

De kleuren worden aangeven met symbolen. Je hebt zwaarden die te vergelijken zijn met schoppen kaarten. Je hebt bekers die te vergelijken zijn met harten. Je hebt munten die te vergelijken zijn met ruiten. En tot slot heb je de staven/stokken die te vergelijken zijn met klavers.

De Grote Arcana bestaat uit een reek van 21 kaarten met een nummer en 1 kaart zonder nummer. De kaart zonder nummer is de Dwaas. Soms staat er op de dwaas een 0.

Waarvoor dient de Grote Arcana?

De Grote Arcana is het dominante gedeelte van het tarot kaarten deck. Deze 22 kaarten staan voor de grote veranderingen in het leven. Je kunt het vergelijken met je levensloop. Deze begint met je kinderenjaren via je volwassenjaren naar je ouderdomsjaren. De hoogte- en dieptepunten van je leven worden met de kaarten uit de Grote Arcana uitgebeeld.

Het leren lezen en verklaren van de kaarten uit de Grote Arcana is een eerste stap om het tarot kaart lezen te leren. Als je dit goed onder de knie hebt dan heb je de belangrijke fundering gelegd waarop je eventueel verder kunt gaan bouwen. 

Waarvoor dient de Kleine Arcana? 

De Kleine Arcana kan je zien als het tarot kaarten deck wat inzichten geeft in de korte tijdframes van het leven. Het zijn meer de dagelijkse dingen uit het leven die de Kleine Arcana je doet inzien.

Voor het leggen van de kaarten uit de Kleine Arcana kan je gebruik maken van verschillende legpatronen. Het kunnen vertalen van de kaarten naar de alledaagse dingen is iets wat veel oefening vergt. Dit omdat kaarten die je legt soms het tegenovergestelde van elkaar kunnen betekenen. De betekenis achter een dergelijk, op eerste gezicht tegengesteld lijkend, patroon is vaak te vinden in de persoon voor wie de kaarten worden gelegd. Je zult bepaalde gebeurtenissen in het leven moeten kunnen vertalen naar wat de tarot kaarten daar over te zeggen hebben.

Tarot kaarten kopen

Er gaat een misverstand de ronde. Deze is dat je voor tarot niet je eigen deck kaarten mag kopen. De gedachte hierachter is dat je inzicht in de kaarten vertroebelt zal worden vanwege het feit dat je je eigen geld eraan hebt uitgegeven. Dit is onzin. Als je tarot kaarten gaat kopen dan zal je opvallen dat je deze in allerlei verschillende stijlen kunt kopen. Zo heb je ze met de klassieke afbeeldingen van de Middeleeuwse figuren waarbij de figuren getekend zijn in de Middeleeuwse stijl. Maar je hebt ook tarot kaarten die getekend zijn in een moderne stijl. Of in een bepaald thema. Welke stijl je kiest maakt helemaal niets uit voor het lezen van de tarot kaarten of de inzichten die ze je geven. Het beste kies je daarom een stijl die bij je past. De tarot kaarten zullen altijd dezelfde symboliek hebben, met als enige verschil dat ze in een andere stijl zijn getekend. Sommige mensen vinden het ook leuk om zelf tarot kaarten te maken wat ook helemaal prima is. Het gaat er uiteindelijk om dat je de kaarten goed weet te interpreteren. Zodra je dit onder de knie hebt maakt de stijl van je tarot kaart deck helemaal niets meer uit.

Leer wat de kaarten betekenen

Wat opvalt is dat iedere tarot kaartlezer zijn eigen interpretaties over de symboliek van de tarot kaarten heeft. Tarot kaartlezers zijn het in ieder geval wel met elkaar eens over de paar sleutelwoorden die bij ieder symbool horen. Hoe je deze interpreteert is helemaal aan de lezer van de tarot kaarten.

Om de tarot kaarten te lezen maak je gebruik van legpatronen. Als beginnende tarot kaart lezer begin je met een patroon van drie kaarten. Dit kan je later gaan uitbreiden naar meer complexe patronen. Ieder legpatroon komt met een eigen gebruiksaanwijzing voor het lezen van de kaarten. De betekenis van de symboliek kan namelijk variëren afhankelijk van de plaats in het legpatroon van deze kaart of de aanwezigheid van bepaalde andere kaarten in het legpatroon. Je zult begrijpen dat het leren lezen van tarot kaarten daarom niet zo makkelijk is als het leren van de betekenis achter de 78 kaarten van het deck. Om de kaarten goed te kunnen lezen is het ook belangrijk om af te gaan op je eigen intuïtie. Vaak krijg je wel een bepaald gevoel bij bepaalde kaarten en het is goed om hierop af te gaan en daar niet vandaan te gaan beredeneren. Het belangrijkste bij het lezen tarot kaarten is dat je je eigen instincten durft te vertrouwen.  

 

No Comments

Leave a Comment