Hoe voorkom je dikke enkels en kniepijn tijdens je zwangerschap?

Het is een frustratie van veel zwangere vrouwen: tijdens de zwangerschap krijgen ze last van zware onderbenen en dikke voeten. Leuke schoenen snijden in je enkels en je onderbenen voelen niet fijn aan. Maar wat kun je eraan doen? En kun je dikke enkels überhaupt voorkomen – of is het iets waar iedere zwangere vrouw mee te maken krijgt? In dit artikel duiken we er dieper op in. 

Waarom heb ik last van dikke enkels?

Een groot deel van de zwangere vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap – dit kan makkelijk twee tot drie kilo vocht zijn! Door de zwaartekracht, zakt dit vocht naar beneden, richting je onderbenen en enkels. Sommige zwangere vrouwen houden ook vocht vast in hun armen, handen en gezicht. 

 

Het vasthouden van vocht, ook wel oedeem genoemd, is een behoorlijk onschuldige, maar toch serieus vervelende kwaal. Je bent echter niet alleen als je hier last van hebt: bijna 8 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van oedeem – in lichte of zware mate. Door een combinatie van zwangerschapshormonen die de bloedvaten dunner maken (waardoor er makkelijk vocht vanuit de bloedvaten naar het weefsel kan lopen) en de toename van de hoeveelheid bloed in je lichaam, kan er meer vocht dan ooit in je onderbenen lopen. 

Hoe herken ik oedeem?

Oedeem is duidelijk te herkennen: bepaalde lichaamsdelen zijn opgezwollen, waardoor je huid strak aanvoelt. Als je bijvoorbeeld even op je dikke enkel drukt, blijft je vingerafdruk ook nog even in je huid staan. 

Het vasthouden van vocht is in principe geen ernstig verschijnsel. Merk je echter op dat je bloeddruk veel hoger ligt dan normaal? Dan kan je oedeem een verschijnsel zijn van zwangerschapsvergiftiging en moet je contact opnemen met je huisarts. 

Wat kan ik doen tegen oedeem?

Nu natuurlijk de hamvraag: wat kun je precies doen tegen oedeem? Wel, er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Ten eerste is het belangrijk om genoeg te bewegen, want dit stimuleert je bloedsomloop, waardoor overtollig vocht wordt weggevoerd. Het kan ook handig zijn om steunkousen te dragen. Doe ‘s ochtends de steunkousen aan en deze zullen de hele dag druk uitoefenen op je benen en je bloedsomloop bevorderen. Door deze druk, zakt het extra vocht niet naar je enkels, maar wordt het naar boven gepompt en dus als het ware ‘afgevoerd’.

 

Daarnaast is het een aanrader om zo weinig mogelijk zout te eten. We weten het – zout is erg lekker. Maar het zorgt er ook voor dat je vocht gaat vasthouden. Probeer daarnaast genoeg water te drinken. Veel drinken betekent veel plassen en zo voer je het overtollige vocht weg. Het kan ook handig zijn om te slapen met je benen omhoog. 

 

We hopen dat dit helpt! Wel fijn om te weten: na de geboorte van je baby zorgt je lichaam ervoor dat het overtollige vocht wordt afgevoerd. Je blijft hier dus niet eeuwig last van hebben.

No Comments

Leave a Comment