Hoe vul je een printer bij met inkt?

Is je printer leeg, wil je de inkt bijvullen maar weet je niet hoe dit werkt, dan ben je hier op het juiste adres. In de printers zitten cartridges, deze kun je weer vullen met inkt, in de meeste gevallen kan dit ongeveer vijf tot tien keer per cartridge (als je het daarna nog doet gaat de printkwaliteit omlaag). In dit artikel lees je hoe je een cartridge van de printer bijvult.

Stap 1: de voorbereiding

Als allereerste heb je natuurlijk navulinkt nodig. Voordat je begint met het bijvullen van de printer, is het verstandig om eerst wat doekjes te pakken om die vervolgens om de printer heen te leggen, de inkt kan namelijk in het meubilair blijven zitten en dit wil je natuurlijk niet. Ook raad ik je aan om een paar plastic handschoentjes aan te trekken, de inkt blijft namelijk ook op je huid zitten. Nu pak je de kit met navulinkt erbij, als het goed is heb je op zijn minst een potje met de inkt en een spuitje.

Stap 2: de cartridge

Haal de cartridge uit de printer en zoek het gat waar de inkt bijgevuld moet worden, meestal is dit gat verborgen achter een sticker/plakkertje. Soms is dit gat niet helemaal open, gebruik dan een kleine tool (bijvoorbeeld een pincet) om het gat open te prikken. 

Stap 3: de spuit

Nu de cartridge klaar is om gevuld te worden, moet de spuit gevuld worden met de inkt. Doe de naald op de spuit en draai het potje open, doe vervolgens de spuit in het potje en zuig er genoeg inkt uit (het maakt niet uit als je te veel inkt er in doet, je kunt de inkt altijd terugspuiten in het potje). Je kunt nu voorzichtig de spuit in het gat van de cartridge doen en hem leegspuiten. Als er inkt uit het gat (of uit een ander gaatje) komt, zit de spuit meestal vol.

Stap 4: schoonmaken

Voordat je de cartridge in de printer doet zorg je er nog even voor dat de cartridge schoon is, je kunt hem schoonmaken met een stukje keukenrol. Zorg ervoor dat de onderkant (het metalen stukje) schoon/zuiver is, dit doe je door voorzichtig de cartridge op de keukenrol te drukken. Als het een mooie vorm is zonder vlekken eromheen is hij schoon, zo niet veeg dan met de keukenrol langs het metalen stukje en probeer het nog een keer.

Stap 5: printen maar! Of nog niet?

Je kunt je cartridge nu weer terug in de printer doen. In sommige gevallen werkt de printer niet meteen nadat hij bijgevuld is, als dat zo is moet je de chip resetten. Hier heb je helaas wel een chipresetter voor nodig, gelukkig is deze wel goedkoop en werkt via een usb of op batterijen.

No Comments

Leave a Comment