Hoe zit het precies met de wet arbeidsmarkt in balans?

Halverwege 2019 werd de de nieuwe wet ‘Arbeidsmarkt in balans’ aangoemen door de Eerste kamer. Sinds 1 januari 2020 is deze wet inmiddels actief. In deze blog zet we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij, hiervoor deden we een beroep op de website: samenwerkt.nl. Heb je de wijzigingen in de nieuwe wet nog niet helemaal duidelijk? Lees dan deze blog zeker even door.

 

Verlengde proeftijd

In de nieuwe wet is de proeftijd voor vaste contracten van twee maanden verlengd naar vijf maanden. Daarnaast krijgen werkgevers nu de mogelijkheid om drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar overeen te komen met een werknemer.

 

Veranderde transitievergoeding

Ook op het gebied van de transitievergoeding is een belangrijke wijziging doorgevoerd. Onder de WAB heeft een werknemer al vanaf zijn of haar eerste werkdag recht op een transitievergoeding als hij of zij onstalgen wordt of gedwongen wordt te vertrekken.

 

Regels oproepkrachten aangepast

Daarnaast zijn ook de regels voor oproepkrachten veranderd. In de nieue wet staat dat een oproepkracht alleen verplicht is te komen werken als je hem of haar minimaal vier dagen van tevoren oproept. Gebeurt dit niet? Dan is de oproepkracht niet verplicht om te komen.

 

Cumulatiegrond

Het is makkelijker geworden om medewerkers die in vaste dienst zijn, te ontslaan. De voorwaarden hiervoor zijn minder streng geworden. Zo is een optelsom van omstandigheden nu voldoende om iemand te ontslaan. Je moet dan (deels) voldoen aan twee of meer gronden vna ontslag, de cumulatiegrond dus.

 

Naast de genoemde aanpassingen is er nog meer veranderd door de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in balans? Wil je precies weten? Klik dan hier en ontdek wat de WAB allemaal heeft veranderd en wat dit precies betekent voor werkgevers en werknemers. 

No Comments

Leave a Comment