Is suikervrije chocolade goed voor mensen met diabetes?

Je weet al dat het belangrijk is om koolhydraten te tellen en de reguliere suikerinname bij diabetes te beperken, maar hoe suikervrije chocolade in dit plaatje passen is minder duidelijk. Dit is wat u moet weten voordat u zich overgeeft.

Als u diabetes heeft, weet u dat terwijl suiker de ziekte niet rechtstreeks veroorzaakt, voedingsmiddelen met te veel van het ingrediënt het voor u moeilijker kunnen maken om uw bloedglucosespiegels onder controle te houden. Maar heeft suikervrije chocolade hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel? Als je weet hoe en in welke mate, kun je het gemakkelijker hebben tijdens feestdagen zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis – tijden waarin het verlangen naar suiker vaak toeslaat.

Helaas is het antwoord op deze veelvoorkomende diabetesvraag niet zo eenvoudig. Over het algemeen hebben suikervrije chocolaatjes minder effect op de bloedglucose dan zijn suikerhoudende tegenhanger. Suikervrij’ betekent niet calorievrij of koolhydraatvrij.

Wat zit er precies in suikervrije chocolade?

Het grootste verschil tussen gewone en suikervrije snoepjes is het soort zoetstof dat wordt gebruikt.

Wat studies zeggen over suikervrij snoep en chocolade

Hoewel suikervrij snoep zelf niet uitgebreid is bestudeerd, hebben de kunstmatige zoetstoffen die het bevat wel. Uit een review van 37 onderzoeken die in juli 2017 zijn gepubliceerd, bleek dat kunstmatige zoetstoffen verband hielden met een bescheiden toename van het risico op diabetes type 2, naast andere aandoeningen. Een andere recensie citeert onderzoek dat suggereert dat het regelmatig consumeren van kunstmatige zoetstoffen gevaarlijk kan zijn voor mensen met diabetes omdat ze geassocieerd zijn met een verhoogd risico op obesitas, wat de glucose-intolerantie verder kan verergeren .

Dat betekent niet dat u dit soort lekkernijen volledig moet afzweren als u diabetes heeft of risico loopt op de ziekte. Ander onderzoek bij mensen suggereert dat gewone suiker voor deze personen relatief schadelijker kan zijn. Uit een onderzoek bleek dat met suiker gezoete dranken, in tegenstelling tot vruchtensap of kunstmatig gezoete dranken, het sterkst werden geassocieerd met de incidentie van diabetes type 2.

Waarom suikervrije chocolade een goede keuze kan zijn voor diabetes

Bij het beheren van diabetes zijn experts het erover eens dat suikervrije chocolade, althans op basis van de huidige gegevens, een betere keuze is dan chocolade gemaakt met gewone suiker. De mogelijkheid om suikervrije chocolade te hebben om een ​​zoetekauw te stillen zonder een piek in de bloedglucose te veroorzaken, kan zeer nuttig zijn.

Een ander mogelijk voordeel? Suikervrije chocolade bevat vaak, maar niet altijd, minder totale koolhydraten, minder suiker en minder calorieën dan gewoon snoep.

Dat gezegd hebbende, is het nog steeds van cruciaal belang om portiecontrole te oefenen, zoals u doet met alle voedingsmiddelen in uw diabetesdieet. Dit type snoep heeft nog steeds het potentieel om de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden als het snoep (zoals vaak) suikeralcoholen bevat, die koolhydraten bevatten, maar in mindere mate dan suiker. Als u te veel suikeralcoholen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van ongemakkelijke gastro-intestinale symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas en diarree.

Het is ook gemakkelijk om meer snoep te consumeren met de rechtvaardiging dat het suikervrij is, waardoor je mogelijk meer calorieën en meer koolhydraten eet dan wanneer je alleen het gewone snoep zou eten dat gemaakt is met suiker. Lees altijd het etiket met voedingsfeiten om te zien hoeveel calorieën, koolhydraten en suikeralcoholen, indien aanwezig, het snoepje bevat.

 

 

No Comments

Leave a Comment