Je gaat scheiden, wat nu?

Wanneer je in scheiding ligt, is dat heel verdrietig. Je bent niet voor niks met iemand het huwelijksbootje ingestapt. Je dacht echt samen oud te worden. Helaas is het anders gebleken en de koek is nu echt op. De scheiding moet in gang gezet worden. Maar hoe doe je dit precies? Wanneer je een relatie zonder huwelijk verbreekt, is het niet zo moeilijk. Je neemt afscheid van elkaar en gaat daarna ieder zijn eigen leven leiden. Met een huwelijk gaat dat net even iets moeilijker.

Advocaat

Als je gaat scheiden, is het verplicht om een advocaat in te schakelen. Een advocaat is namelijk de enige persoon die het verzoek tot scheiding in kan dienen bij de rechtbank. Wanneer je een advocaat inschakelt, mag je zelf weten. Je kan er voor kiezen om deze al in een vroeg stadium in te schakelen. De advocaat kan je dan advies geven over de dingen die allemaal geregeld moeten worden. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Daarnaast kan een advocaat ook als mediator dienen. De advocaat kan je dan helpen met de afspraken die jij en je ex-partner moeten maken. Kies een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Hij of zij neemt je dan als het ware aan de hand mee om alles geregeld te krijgen.

Eigen advocaat

Bij een scheiding kan je ervoor kiezen om een eigen advocaat in te schakelen, of een gezamenlijke. Een gezamenlijke advocaat vertegenwoordigt zowel jouw belangen als de belangen van je ex-partner. Wanneer jullie nog goed met elkaar kunnen omgaan, is een gezamenlijke advocaat een goede mogelijkheid. Dit is een manier om geld te besparen. Vaak zullen de afspraken tot een compromis leiden. Wanneer je niet meer met je ex-partner door een deur kan, is het verstandig om allebei een eigen advocaat te nemen. Deze komt op voor jouw belangen en probeert er voor jou het beste van te maken. Wel is dit flink duurder, omdat ieder voor zijn eigen advocaatkosten opdraait. Dit is een afweging die je zelf moet maken en die in elke situatie weer anders kan zijn.

No Comments

Leave a Comment