Je huis goed isoleren is makkelijker dan je denkt

Heb jij ook het idee dat het isoleren van je huis een grote, prijzige en tijdrovende onderneming is die veel onrust en troep met zich meebrengt? We zullen je laten zien dat dit vaak wel meevalt.

Hoe goed is mijn huis geïsoleerd?

Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig compleet afgestemd op energiezuinig wonen. Beschik je over een nieuwbouwwoning dan is je huis in de meeste gevallen goed geïsoleerd. HR glas zou misschien nog een toevoeging kunnen zijn wanneer je huis tussen 1990 en 2000 gebouwd is. In deze periode werden huizen nog opgeleverd met standaard dubbel glas.

Is je woning van voor 1990 dan is het maar de vraag in hoeverre je huis goed geïsoleerd is. De meeste van deze woningen zijn door de jaren heen wel her en der wat geïsoleerd, maar meestal niet op alle gebieden.

Heb je nu totaal geen idee hoe jouw huis geïsoleerd is?  Op basis van de bouwtekeningen of via contact met eerdere bewoners zou je hier achter kunnen komen. Levert dit te weinig op, laat dan een isolatiespecialist komen om in kaart te brengen hoe goed je woning is geïsoleerd.

Hoe kun je een huis isoleren?

Op het moment dat je goede inschatting kunt maken in hoeverre je huis geïsoleerd is kun je kijken op welk terrein nog iets te verbeteren valt.

Je kunt een woning grofweg op vier manieren (laten) isoleren. Je kunt de muren, het dak, de vloer en de ramen isoleren. Heb je nou een slecht tot matig geïsoleerd huis dan haal je in beginsel het meeste profijt uit spouwmuurisolatie en dakisolatie. Bij een kleiner budget zou je hier het eerst naar kunnen kijken.

Hoe gaat dat isoleren nu precies in zijn werk?

De meeste mensen hebben het idee dat er een complete verbouwing nodig is om je huis te (laten) isoleren. Dat beeld is volkomen onterecht. Afhankelijk van de grootte van je huis, kunnen alle losse segmenten (vloer, spouwmuren en ramen) binnen een dag worden geïsoleerd. Alleen het isoleren van het dak en het isoleren van binnen- of buitenmuren neemt wat meer tijd in beslag.

Zo kan een spouwmuur (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) eenvoudig worden geïsoleerd door gaten te boren in de buitenmuur. Door deze gaten kan het isolatiemateriaal gemakkelijk worden ingespoten zonder veel gedoe.

 

Wil je de vloer laten isoleren dan is het mogelijk om dat van onderen, vanuit de kruipruimte te doen. Dat kan door isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen of door de kruipruimte zelf op te vullen met isolatiemateriaal (bodemisolatie).

Isolatieglas ten slotte, kan van buitenaf worden geplaatst. Daardoor hoef je niet het hele interieur te verplaatsen en ervaar je binnen nauwelijks overlast van de aanpassing.

Dakisolatie is wat meer werk

Wanneer je het dak laat isoleren zul je wat meer overlast ervaren. Voor het isoleren van je dak heb je twee mogelijkheden. Van binnenuit of van buitenaf isoleren.

Als je er voor kiest om het dak van binnenuit te laten isoleren wordt er isolatiemateriaal tegen het dakbeschot (de dakplaten) aangebracht. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal na de plaatsing weer afgedekt met plaatmateriaal (gips of triplex).

Het grootste nadeel van deze methode is dat vocht minder gemakkelijk uit je woning kan ontsnappen. De dakisolatie houdt niet alleen de warmte maar ook het vocht tegen. Dat probleem heb je niet wanneer je de isolatie onder de dakbedekking aan de buitenzijde laat aanbrengen. Isoleren van buitenaf is echter wel meer werk omdat de dakbedekking eerst verwijderd en later teruggeplaatst zal moeten worden.

Daarom is het handig is om het isoleren van je dak te koppelen aan een dakreparatie of dakrenovatie. Als het dak vrij is van dakbedekking door andere werkzaamheden is het makkelijker en minder kostbaar om je dak van de buitenzijde te laten isoleren.

Waar moet je op letten bij het isoleren van je huis?

Er is veel keus op het gebied van isolatiemateriaal. Laat je daarom altijd goed adviseren voordat je isolatiemateriaal aanschaft. Kijk altijd of het isolatiemateriaal dat je uitkiest geschikt is voor het woningonderdeel dat je wilt isoleren. Let daarbij goed op de isolatiewaarden die je per woning en onderdeel nodig hebt. Deze isolatiewaarden kun je vinden op de verpakking.

Probeer ook niet te bezuinigen op het isolatiemateriaal. Vaak zijn de prijsverschillen erg klein en kun je de investering snel terugverdienen door energie te besparen als je voor het beste isolatiemateriaal kiest.

Ventileren

Ventileren wordt extra belangrijk in een goed geïsoleerd huis. Door te ventileren houdt je de luchtkwaliteit in huis op peil en wordt de stof en het vuil uit de lucht afgevoerd naar buiten.

De natuurlijke ventilatie door kieren en naden valt weg zodra je woning optimaal geïsoleerd is. Om dit op te vangen is het belangrijk om voldoende ventilatieroosters in je ramen te laten plaatsen of om te investeren in een ventilatiesysteem.

Wat kan ik nog meer doen om mijn woning te isoleren?

Mocht je toch het idee hebben dat het isoleren van één of meerdere woningonderdelen buiten je mogelijkheden ligt, dan zijn er ook een aantal kleine aanpassingen die je direct zelf kunt uitvoeren om je woning beter te isoleren.

Je kunt bijvoorbeeld tochtstrips aanbrengen op de plekken waar je een natuurlijke tocht voelt. En door een tochtborstel te plaatsen onder deuren die warme en koude ruimten scheiden beperk je eenvoudig het warmteverlies in de warme ruimtes.

Om warmteverlies te voorkomen kun je ook warmte reflecterende folie achter de radiatoren plaatsen. Dat zorgt ervoor dat de warmte van de achterkant van de radiator terug de ruimte in wordt gebracht.

Hoewel deze aanpassingen niet het grote verschil zullen maken kun je toch direct iets doen om je woning beter te isoleren en geld te besparen op je energiekosten.

No Comments

Leave a Comment