Kan water dat in een regenton is verzameld, worden gezuiverd om te drinken?

Regenwater kan heerlijk zuiver zijn als het door niet-verontreinigde lucht rechtstreeks in een schone, goed geconstrueerde container valt. De regen die in steden valt of over buitenbassins, daken en andere openluchtoppervlakken stroomt op weg naar een vat is een ander verhaal. Verontreiniging door uitwerpselen van dieren, dode insecten, motorolie, uitlaatgassen van auto’s, loodverf en andere stoffen kan het drinken ervan tot een gevaar voor de gezondheid maken. Regenwater opgevangen van daken is onveilig; behandel het altijd voor het drinken.

Vervuiling minimaliseren

Als u van plan bent regenwater te gebruiken om te drinken, is het minimaliseren van vervuiling essentieel. Houd het regenton schoon; verwijder overhangende takken en vuil op daken of dakgoten. Gebruik fijn gaas om te voorkomen dat bladeren, insecten en andere materialen in de regenton komen. Het vat zelf moet lichtdicht zijn om de groei van algen tegen te gaan en goed afgesloten om te voorkomen dat muggen binnendringen en eieren in het water leggen. Gebruik een omstelling om te voorkomen dat de eerste spoeling van regenwater van uw dak, dat de meeste verontreinigingen bevat, de container binnendringt.

Koken

Voor noodgevallen of kortdurend gebruik van regentonwater om te drinken, is koken de beste manier om het te zuiveren omdat koken virussen, parasieten en bacteriën doodt die diarree veroorzaken. Er wordt aanbevolen om water minimaal een minuut aan de kook te brengen en het vervolgens tot kamertemperatuur af te laten koelen. Kook het water drie minuten op grotere hoogte. Een snufje zout in elke liter gekookt water kan de smaak verbeteren.

Chemische behandeling

Als je geen regenwater kunt koken, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie om het eerst te filteren met een filter regenwater en het vervolgens te desinfecteren met chemicaliën. Commerciële waterzuiveringsproducten die chloor of jodium gebruiken, zijn overal verkrijgbaar. Als het water troebel is, haal het dan door een schone, poreuze stof, zoals een katoenen bandana, om sedimenten en ander vuil te verwijderen. Er wordt gewaarschuwd dat chemische behandeling bepaalde parasieten niet altijd doodt.

Jodium is vaak effectiever dan chloor, maar gebruik niet langer dan een paar maanden per keer met jodium behandeld water. Zwangere vrouwen, mensen met schildklieraandoeningen of iedereen die overgevoelig is voor jodium, moet een arts raadplegen voordat ze met jodium behandeld water gebruiken. Gebruik koolstoffiltering na jodiumbehandeling om overtollig jodium te verwijderen.

Waterfilters

Commerciële waterfilters variëren sterk in hun effectiviteit tegen verschillende soorten vervuiling. Veel voorkomende filtertypes zijn koolstof-, keramiek- en membraanfilters. Alleen filters met een poriegrootte van minder dan 1 micron kunnen de meeste ziekteverwekkers verwijderen. Filters die zijn ontworpen om parasieten en bacteriën te verwijderen, kunnen gewoonlijk geen virussen verwijderen, hoewel filters voor omgekeerde osmose en holle vezels dit wel hebben.

 

No Comments

Leave a Comment