Kwaliteit bepalen van rolgordijnen

Het kiezen van de juiste gordijnen is van cruciaal belang. Gordijnen kunnen met de tijd vervagen en krimpen. Daarom worden deze twee criteria gecontroleerd bij het testen van gordijnen.

Krimpen

Het krimppercentage staat op elk artikel vermeld. U kunt altijd nagaan wat het krimppercentage is als u gordijnen koopt. Wanneer u uw gordijnen wast, zult u ontdekken hoeveel ze kunnen krimpen. Zo kan een gordijn van 2 meter 2 centimeter krimpen als het krimppercentage 1% is. Uw gordijnen zullen minder krimpen als je gordijnen chemisch laat wassen.

 

Gordijnen van synthetische stoffen zullen minder snel krimpen dan gordijnen van natuurlijke vezels zoals linnen en katoen. Om het krimpen tot een minimum te beperken, worden gordijnen behandeld met een extra laag. Als u het gordijn te vaak wast, gaat de kwaliteit van deze afwerking achteruit.

Verkleuren

De kleur van een stof kan door de zon worden veranderd. Omdat gordijnen vaak worden gebruikt om zonlicht tegen te houden, is het van cruciaal belang dat het materiaal zonlicht aankan. De lichtechtheid van een gordijn is de weerstand tegen verbleking als gevolg van natuurlijk of kunstmatig licht. De lichtechtheid wordt meestal gemeten op een schaal van 1 tot 8, waarbij 8 staat voor uitstekend en geen verkleuring (9ISO105B02). 1 betekent zeer slecht. Een gordijn moet een lichtheid van 4 of meer hebben. Lichtheid 5 is uitstekend, terwijl lichtheid 6 als zeer goed wordt beschouwd. Voor buitenjaloezieƫn is lichtheid 8 noodzakelijk. Hier kunnen andere grondstoffen worden gebruikt omdat buiten gebruikte stoffen niet zo soepel zijn. Polyacryl wordt vaak gebruikt om deze artikelen te maken.

 

Hoe snel gordijnen verkleuren wordt bepaald door:

  • De lichtechtheid is een maatstaf voor de mate waarin de gordijnen bestand zijn tegen verkleuren. Hoe lager de lichtechtheid, hoe vatbaarder de gordijnen zijn voor kleurverandering.
  • De kleurdiepte. Verkleuringen zijn eerder te zien op een donkere kleur dan op een lichte.
  • De kwaliteit van de verf heeft veel impact op het verkleuringsproces.
  • Het type licht wat op de gordijnen valt. Uv-licht is schadelijker dat het licht van een lamp.
  • De vochtigheid en temperatuur. Verkleuring van een gordijn wordt ook veroorzaakt door vochtigheid en temperatuur.
  • Waar de gordijnen komen te hangen. De middagzon is aanzienlijk sterker dan de ochtendzon. Rond het middaguur straalt de zon de meeste Uv-straling uit en zal dan ook voor de meeste verkleuring kunnen zorgen.

Gordijnen bestellen

Als u nieuwe gordijnen koopt, moet u op deze tekenen letten. U kunt een gordijn op maat laten maken dat op elk raam past, zodat u weet dat ze van hoge kwaliteit zijn en goed in de ruimte passen.

 

No Comments

Leave a Comment