Last van je luchtwegen in de winter? Dit kun je eraan doen

Heb je in de winter ook altijd zo’n last van je luchtwegen? Loop je eindeloos de niezen of hoesten, en lijk je wel permanent verkouden te zijn? Voor dit soort klachten kunnen veel verschillende oorzaken zijn, waarvan je een deel zelf kunt oplossen.

Verkoudheid of irritatie?

Heb je last van een loopneus of een kriebel in je keel? Dan ga je er al snel vanuit dat je wel een verkoudheidje zal hebben opgepikt. Vaak is dit ook het geval. Zeker in de koudere maanden heersen er volop verkoudheidsvirussen en is het bijna niet te vermijden dat jij ook 1 of meerdere keren door een verkoudheid zal worden getroffen.

Kun je hier iets aan doen? Eigenlijk niet. Een verkoudheid voorkomen is onmogelijk, al kan een gezonde voeding met veel fruit er wel voor zorgen dat je net wat minder snel ziek wordt. Mensen vermijden die verkouden zijn, zij steken je tenslotte aan, lijkt ook een goed plan, maar is vrijwel niet uit te voeren. Dat zou betekenen dat je je leven voortaan binnenshuis zou moeten leven, want zelfs een tripje naar de supermarkt kan je al een besmetting opleveren.

Een verkoudheid gaat over het algemeen snel en vanzelf weer over. Blijf je je lang ziek voelen, geeft de koortsthermometer nog steeds een te hoge temperatuur weer of verergeren de klachten? Dan breng je natuurlijk een bezoekje aan je huisarts.

Naast een verkoudheid is er nog een belangrijke reden waardoor we in de winter zo veel last hebben van geïrriteerde luchtwegen. Het binnenklimaat in je woning is niet altijd ideaal, en kan irritatie van zowel neus als keel uitlokken. Gelukkig kun je hier vaak wel iets aan doen.

Lekker warm en droog

Ben je blij dat je thuis bent, omdat het daar lekker warm en droog is? Goed punt. Het zijn echter wel die warmte en droogte die voor problemen kunnen zorgen als je hier gevoelig voor bent. Door het opstoken van de verwarming wordt de lucht in huis steeds droger, en hier zijn de slijmvliezen in je neus en keel niet blij mee. Een luchtbevochtiger kan dit probleem grotendeels verhelpen, net als een bakje water aan de verwarming. Let in dat laatste geval wel op dat je het water dagelijks ververst, zodat er geen bacteriën in gaan groeien; dan ben je nog verder van huis.

Als het buiten koud is hebben we de neiging de ramen dicht te houden, al die koude lucht wil je niet binnen. Toch valt het aan te raden ook in de winter regelmatig goed te luchten, zeker als je last hebt van je luchtwegen. Dit zorgt voor wat frisse lucht in huis, en dat is precies wat je nodig hebt.

No Comments

Leave a Comment