LED plafonniere

Led lamp

Het kan een hele uitdaging zijn om een kleinere ruimte, bijvoorbeeld de hal of een zolder, goed te verlichten. Een “klassieke” staande lamp is in een dergelijke ruimte vaak niet zo geschikt, omdat het ten eerste veel plek in de toch al krappe ruimte inneemt, en ten tweede geeft een dergelijke lamp vaak geen mooi evenredig licht, waardoor gedeelten alsnog donker blijven. In plaats daarvan kun je ook voor een plafondlamp kiezen, ook wel plafonniere genoemd. Een plafondlamp heeft het dubbele voordeel van een mooie, evenredig verlichte uitstraling op de ruimte en neemt bovendien niet de ruimte van een staande lamp in. Als je voor een LED plafondlamp kiest, maak je bovendien een energiezuinige en milieubewuste keuze, terwijl er niet minder te kiezen is op het gebied van bijvoorbeeld de stijl van de lamp.

 

De voordelen van een LED lamp

LED betekent, letterlijk vertaald vanuit het Engels, een licht-uitstralende diode. Hoewel dit soort lamp in het begin vooral werd gebruikt in apparaten, worden steeds meer handige toepassingen van LED gevonden. Dit is al een soort verborgen voordeel: doordat men nog steeds bezig is met het vernieuwen en verbeteren van LED verlichting, zullen LED lampen in de nabije toekomst bijvoorbeeld nog zuiniger worden, en kunnen ze voor nog meer doeleinden gebruikt worden. Een voordeel dat LED lampen nu al hebben, is de langere levensduur in vergelijking met andere soorten lampen. De hoeveel licht die door de lamp wordt uitgestraald is voor een LED lamp ongeveer gelijk aan een spaarlamp. Het rendement van een LED is wel veel hoger dan andere lampen. Dit komt voornamelijk omdat de warmte in LED lampen wordt omgezet in licht. Dit heeft twee voordelen: er gaat minder energie verloren, waardoor de lamp zuiniger in het gebruik is, en de lamp wordt niet heet bij langdurig gebruik. Aangezien een LED lamp gedimd kan worden, is het gemakkelijk in het gebruik, terwijl de LED geen opstartcyclus heeft die bijvoorbeeld een spaarlamp wel heeft, waardoor de lamp bij het aanzetten meteen veel licht geeft. Als laatste is een LED lamp ook nog eens te recyclen.

 

Het gebruik van LED plafonniere

Het licht dat uit een LED plafondlamp komt, wordt gebundeld in één lichtstraal, die tegen het plafond wordt geschenen. Dit betekent, dat deze plafondlamp vooral geschikt is voor kleinere ruimtes, die op deze manier evenwichtig verlicht worden. Er worden steeds nieuwe stijlen plafondlampen gemaakt, waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen voor de klassieke plafondlamp, of een betonnen plafondlamp. De klassieke plafondlamp past goed bij elk huis, terwijl de betonnen plafondlamp goed past bij modernere huizen. Je kunt ook je eigen stijl ontwikkelen, door bijvoorbeeld een modern huis een klassiek tintje te geven met de plafondlamp. De meest gebruikte kleur LED lamp is wit. Deze warme kleur past eigenlijk in alle ruimtes, door de warmte van de kleur; bovendien valt deze kleur weinig op in de meeste ruimtes. Je kunt ook voor een eigen kleur kiezen, waarbij je de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) kunt mengen tot de kleur die jij wil in een zogenaamde meerkleuren LED lamp. Een leuke extra optie, is de bewegingssensor. Door de bewegingssensor te installeren, hoef je nooit meer te zoeken naar het lichtknopje in het donker, maar wordt de ruimte verlicht op het moment dat je binnenkomt. Je kunt de gevoeligheid en brandduur aanpassen aan jouw voorkeuren. Ten slotte kun je LED plafondlampen ook dimmen, waardoor de lamp goed bij elke sfeer past.

No Comments

Leave a Comment