Lees deze 3 tips voordat je een muur gaat slopen

Je wilt de keuken samenvoegen met de woonkamer, of je wilt de muur van de slaapkamer doorbreken om zo een heuse masterbedroom te creëren. Lees dan eerst deze 3 tips door voordat je begint met slopen. Zo begin je goed voorbereid aan jouw klus en is de klus zo geklaard.

1.     Een dragende constructie, of niet?

Voordat je een muur gaat slopen is het van belang eerst te onderzoeken om wat voor soort muur het gaat. De bouwtekeningen wijzen uit of het om een draagmuur gaat of niet. Staat op elke verdieping in het huis dezelfde muur, dan gaat het waarschijnlijk om een draagmuur. Ook kun je vaak aan de verdiepingsplaten zien welke muur een draagmuur is. Lopen de verdiepingsplaten van oost naar west en staat er een muur haaks (dus van noord naar zuid) op het plafond, dan gaat het in de meeste gevallen om een draagmuur. Ben je er toch niet zeker van, schakel dan een professioneel sloopbedrijf in. Zij kunnen voor jou onderzoeken of het om een draagmuur gaat, en zo ja, dan kunnen zij deze draagmuur slopen en de constructie verstevigen.

2.     Onderzoek of er elektriciteitsleidingen in de muur zitten

Tip 2 gaat om de elektriciteit die door de muur loopt. Met behulp van een leidingzoeker (te koop bij de bouwmarkt) kun je eenvoudig de elektriciteitsleidingen die door jouw muur lopen opsporen. Zit er op of vlakbij de muur die je wilt slopen een stopcontact of een lichtschakelaar, dan is de kans groot dat er elektriciteitsleidingen door de muur lopen. Heb je de leidingen gedetecteerd, schakel dan de stroom uit. Vervolgens kun je de contactdozen openschroeven, zet je lasdoppen op de uiteinden van de draden en tot slot kun je deze verwijderen.

3.     Het afvoeren van afval

Pak je de verbouwing groots aan en ga je veel afval produceren? Denk dan goed na over het afvoeren van het sloopafval. Als je namelijk meer dan tien kuub sloopafval hebt, moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Je kunt het afval op verschillende manieren afvoeren. Huur een container bij een bedrijf dat puin en afval op je juiste manier stort. Scheid daarbij je afval alvast zelf. Een andere manier is het puin zelf met een aanhangwagen naar de vuilstort brengen. Het verschilt hierbij per gemeente wat dit je gaat kosten.

No Comments

Leave a Comment