Meer dan alleen ontspannen, de sauna is gezond

Er is weinig lekkerder dan een dagje aandacht voor jezelf tijdens een heerlijk bezoek aan een sauna. Genieten en ontspannen in verschillende sauna’s, baden en van massages, wat is dat fijn! Dat een dagje spa ontspannen werkt wisten we al wel maar wist je ook dat het goed is voor je gezondheid?

Huid

Een bezoek aan de sauna is erg goed voor je huid. Door de warmte gaan je poriën open en verwijden je bloedvaten, eigenlijk hetzelfde als tijdens een stevige workout. Je gaat zweten waardoor je huid goed schoon kan worden. Door te zweten in een sauna raak je naast vocht ook het overtollige talg en ander vuil kwijt. Nu blijkt volgens een onderzoek aan de Universiteit van Jena dat de sauna niet alleen reinigend werkt voor je huid. Het versterkt ook de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag. Ook gaat het herstel van een verstoorde PH-waarde sneller door regelmatig een sauna te bezoeken. Hoe vaker je de sauna bezoekt, hoe sterker je huid wordt.

Gezondheid

Naast de verzorging van je huid is de sauna ook echt gezond voor je. De sauna verbetert je immuunsysteem en de bloedsomloop wordt gestimuleerd en gestabiliseerd. Je lichaam reageert namelijk heftig op de stevige temperatuurwisselingen waardoor het antistoffen aanmaakt. Een onderzoek uit Finland toont aan dat wanneer mensen twee keer per week een half jaar lang naar de sauna gaan, ze 30% minder last hebben van verkoudheid.

Heb je vaak last van spierpijn? Probeer dan de infraroodsauna. Spier- en rugpijn wordt aantoonbaar minder wanner je regelmatig gebruik maakt van een infraroodsauna.

Ontspannen

Iets minder direct maar ook stress is niet goed voor de gezondheid. Stress komt veel voor in de hedendaagse maatschappij. Ga een eventuele burn-out tegen door regelmatig te gaan ontspannen in een sauna. Voor een versterkt effect wordt sauna soms gecombineerd met lichttherapie. Dit is een sauna waarin je wordt omgeven door verschillende afwisselende kleuren licht. Licht kan de celdeling stimuleren en activeert daarmee het helingsproces van je lichaam volgens de Amerikaanse professor Jim Oschman. Onlangs heb ik zelf nog een heerlijke kleurensauna bezocht bij Sauna Centre du Lac in Pijnakker. Écht een aanrader!

No Comments

Leave a Comment