Nieuw huis op het oog? Let op deze verborgen gebreken!

Heb je een nieuw huis op het oog waar je graag zou willen settelen en lijkt alles perfect te kloppen? Dan is de kans groot dat dit huis voor jou bestemd is! Het kan zijn dat alles in het huis zó goed voelt, dat je het liefst meteen je handtekening zet onder het koopcontract. Maar in al je enthousiasme vergeet je misschien op een aantal dingen te letten die wel heel belangrijk zijn. Je wil namelijk na de koop niet blijven zitten met verborgen gebreken. Het kan nooit kwaad om bijvoorbeeld een asbestinventarisatierapport op te vragen of de fundering te laten controleren.

Lekkage 

Tekenen van waterschade kun je in principe best goed verbloemen door een nieuwe verflaag aan te brengen, maar als je goed kijkt kun je er altijd doorheen blijven zien dat er recentelijk lekkage is geweest. In dat geval is het heel belangrijk om uit te zoeken waar dit vandaan komt. Het laatste wat je namelijk wilt, is er pas achter komen als je er al woont. Stel je voor dat je ineens een plek opmerkt of een vreemde geur ruikt en er een groot lek in de badkamer of gootsteen zit. Dan moet er een loodgieter en misschien zelfs ook wel een aannemer aan te pas komen om het probleem te verhelpen. En dat betekent weer allerlei bijkomende kosten. Wees dit voor door er goed op te letten en naar te vragen als je het huis gaat bezichtigen.

Asbest

Als het huis dat je op het oog hebt na 1994 is gebouwd, is de kans groot dat het geen asbest bevat. Maar als het huis ouder is of je weet het niet zeker, kun je het beter door een vakman laten inspecteren voordat je erin trekt. Zelfs als je huis wel asbest bevat, hoef je niet in paniek te raken. Zolang het materiaal in goede staat is en niet verstoord is, is het risico van blootstelling relatief laag. Maar als je toch van plan bent om te renoveren of veranderingen aan te brengen die mogelijke asbesthoudende materialen zouden verstoren, kun je deze het beste eerst door een gekwalificeerde vakman laten verwijderen. De asbest inventarisatie kosten variëren van een paar honderd euro tot net boven de duizend euro, maar het is de investering zeker waard.

Verzakking

Verzakking wordt meestal veroorzaakt door boomwortels die onder je fundering groeien, waardoor de grond verschuift. Dit kan scheuren veroorzaken in je fundering, muren en vloeren. Verzakking kan ook veroorzaakt worden door veranderingen in het vochtgehalte van de grond. Als de grond rond je huis te droog wordt, kan hij krimpen en van je fundering wegtrekken, waardoor scheuren ontstaan. In sommige gevallen kan verzakking worden veroorzaakt door lekkende leidingen of andere bronnen van water onder je fundering. Als je denkt dat je potentiële nieuwe huis verzakking heeft, is het belangrijk om het zo snel mogelijk te laten controleren.

Kortom, wees dus altijd alert en check je potentiële nieuwe huis op deze gebreken.

 

No Comments

Leave a Comment