Omgaan met faalangst tijdens je rijles

Faalangst kan in alle soorten situaties voorkomen. Op je werk, op school vlak voor een belangrijk examen, maar ook tijdens je rijlessen. Faalangst is namelijk de angst om te falen en zo niet aan de verwachtingen van jezelf en anderen te kunnen voldoen. Dit komt vooral op wanneer er verwacht wordt dat je een prestatie levert. Tijdens je rijlessen wil je natuurlijk ook zo foutloos mogelijk rijden. Het nadeel van faalangst is dat het vaak voorkomt dat je door die angst slechter gaat presteren. In deze blog vind je informatie over verschillende soorten faalangst, maar ook tips hoe je er het beste mee om kunt gaan. 

Positieve versus negatieve faalangst

Faalangst kent twee verschillende soorten: positief en negatief. Positieve faalangst kan zoals de naam impliceert een positieve uitwerking hebben op je prestatie. In dit geval werken de stress en de zenuwen als een extra stimulans om je scherp te houden. Ook kan dit ervoor zorgen dat je je beter voorbereid, wat uiteindelijk weer bijdraagt aan een goed resultaat. Negatieve faalangst is echter minder fijn. Door de stress vergeet je dingen die je normaal gesproken wel zou weten. Dit komt vaak voor bij rijexamens. Vanwege de zenuwen handelen leerlingen soms anders in bepaalde verkeerssituaties dan dat ze bij de rijles hebben aangeleerd. Doordat dit gebeurd, slagen leerlingen misschien niet en zo wordt het voor hun bevestigd dat ze het niet kunnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig instructeurs die gespecialiseerd zijn in het omgaan met faalangst. 

Hoe kan je de faalangst overwinnen?

Fouten maken is niet erg!

Iedereen neemt rijlessen om te leren rijden. Iedereen is immers ergens begonnen. Het is dus totaal niet erg dat je er in het begin nog helemaal niet goed in bent. Je maakt in deze fase nou eenmaal veel fouten, maar dat is allesbehalve erg. Iedereen die aan het rijlessen is maakt fouten, anders zouden ze al wel een rijbewijs hebben. Zelfs mensen met een rijbewijs maken nog steeds fouten. Als je dit eenmaal kan accepteren, heb je al een groot deel overwonnen.  

Blijf positief denken

Als je iets fout doet is het altijd makkelijk om er negatief naar te kijken. Als je bijvoorbeeld op de snelweg een foutje maakt met het wisselen van rijbaan waardoor je de afslag mist, denk dan vooral aan hetgeen wat wel goed ging op het stukje snelweg. Je bent bijvoorbeeld al goed in het invoegen op de snelweg, ook een prestatie! Als je dit bij alles doet, dan zorg je er in ieder geval voor dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Je komt er op deze manier achter hoeveel dingen je eigenlijk al heel erg goed kan. Zo haal jij binnen no-time je rijbewijs bij een gespecialiseerde Rotterdamse rijschool.

No Comments

Leave a Comment