Onderschat het effect van een Soa niet

‘Je hebt het toch wel veilig gedaan mag ik aannemen?’ vriendin tegen andere vriendin. ‘Ja natuurlijk, ik ben toch aan de pil’. Serieus? Zo moet het dus niet, maar zo verloopt het maar al te vaak dus wel. Tot het moment dat er zich ineens vage lichamelijke klachten gaan voordoen. Zou het er iets mee te maken kunnen hebben? Zolang de vage lichamelijke klachten zich niet rondom de geslachtsstreek afspelen, wordt de link zelfs niet eens gelegd, maar wordt er aan griep gedacht bijvoorbeeld.

Nog niet te laat?

Iedereen zal zich er wel eens aan bezondigd hebben; een onveilige vrijpartij. Meestal loopt het goed af; maar dat is geen garantie voor de toekomst. Geloof ons: een Soa wil je absoluut niet oplopen. Diverse Soa’s zijn namelijk niet te behandelen en heb je gewoon voor het leven. Leuk; hoe vertel je het aan ‘de ware’ -die je eindelijk hebt gevonden?
Het moge duidelijk zijn: zorg gewoon dat je geen Soa op kán lopen. Want was diegene het echt waard, om zoveel ellende en nasleep van te ondervinden? Er zijn zelfs Soa’s die je onvruchtbaar kunnen maken.

Eén bekende soa is Gonorroe bijvoorbeeld. Deze ziekte zorgt voor ontstekingen in je lichaam en zal behandeld moeten worden met antibiotica.

Zelftests

Bij het vermoeden van een Soa bezoek je zo snel mogelijk de huisarts. Daarnaast bestaan er ook soa-zelftests, deze geven een indicatie of je mogelijk een soa onder de leden hebt.

Wil je meer weten over Soa’s? Op deze website kun je alles nalezen over de kenmerken van alle voorkomende Soa’s in Nederland.

No Comments

Leave a Comment