Paarden in Nederland

drie paarden

Er zijn heel veel paarden in Nederland er wordt geschat dat er zo’n 450.000 paarden en pony’s zijn. Pony’s zijn eigenlijk kleine paardjes die vooral erg populair zijn onder kleine kinderen en vooral bij de meisjes. Op die pony’s kun je gaan zitten en een stukje rijden, maar dit is alleen voor kleine kinderen niet voor volwassenen. Voor de volwassenen zijn er gewone paarden, die paarden kunnen het gewicht van een volwassen persoon wel dragen. Deze paarden kun je ook van alles leren zoals bijvoorbeeld springen. Met deze paarden kan je ook mee doen aan wedstrijden, er zijn verschillende onderdelen bij de paardensport de bekendste zijn: springen, dressuur en paardenrace. De bekendste die bijna iedereen wel kent is springen, dit is dat paard en ruiter een parcours binnen een bepaalde tijd moeten afleggen met allerlei verschillende hindernissen. Dit is een spectaculair om naar te kijken.

 

Verzorging van het paard

Een paard is een heel sociaal dier, zorg ervoor dat je paard contact heeft met soortgenoten, houd daar rekening mee bij de huisvesting. Als een paard alleen gestald wordt kan het paard last krijgen van eenzaamheid en verveling. Daardoor kan het paard afwijkend gedrag gaan vertonen, zoals kribbebijten en weven en soms zelfbeschadiging. Een paard moet soms vervoerd worden. Bijvoorbeeld naar een manege, de dierenarts of een buitengebied om daar te gaan paardrijden. Een paard vindt dit niet leuk en krijgt er veel stress van, dus probeer een paard zo min mogelijk te vervoeren. Het paard is een planteneter. Afhankelijk van het gewicht, de leeftijd, de grootte en de hoeveelheid beweging, heeft een paard een bepaalde hoeveelheid energie en eiwitten nodig. Om je paard gezond te houden, moet het voeding krijgen die bestaat uit ruwvoer (hooi), krachtvoer (paardenbrokken) en aanvullingen als appels, wortelen, brood, vitamines en supplementen. Een gezond paard heeft een glanzende vacht, heldere ogen, een schone neus, een goede eetlust en een levendige houding. Om een paard gezond te houden, moet het regelmatig worden gevaccineerd tegen ziekten en parasieten. In ieder geval moet het als veulen van 4-6 maanden een dubbele inenting tegen influenza krijgen. Na de eerste inenting wordt die inenting ieder jaar herhaald.

 

Stallen van een paard

Je kan als je genoeg ruimte hebt zelf je paard stallen, je hebt hier wel een grote stal voor nodig, omdat je een paard niet alleen moet stallen. Ook heb je bijvoorbeeld een paardenbox nodig dit is een plek waar een paard veilig kan verblijven. Paardenboxen van Rutjes worden gemaakt van bamboe, dit is een heel sterk materiaal waar een paard zich niet aan kan verwonden of op kan gaan bijten. Ook is het handig als je eigen paard wil stallen om een weiland te hebben of een bos dichtbij. Zo hoef je je paard niet elke keer te vervoeren als je wil gaan paardrijden. Daarnaast zorgt de houten omheining ervoor dat jouw paard niet kan ontsnappen en veilig is voor andere dieren. Je kan er ook voor kiezen om een paard bij een stalling te stallen, dit kost enkele honderden euro’s per maand. De prijzen verschillen per manege/ stalling heel erg, bij de een word je paard ook een beetje verzorgd bij de ander wordt je paard echt alleen gestald en moet je de rest zelf verzorgen.

No Comments

Leave a Comment