Past jouw wijnsmaak zich aan met de seizoenen?

Is jouw favoriete wijn het hele jaar dezelfde? Of zijn er duidelijk verschillen te vinden tussen wat je in de wat koudere maanden drinkt en de wijn die je het liefst in de zomer tevoorschijn haalt? Voor veel mensen geldt dat er zeker grote verschillen kunnen zijn, en vaak hebben ze dat zelfs niet eens in de gaten.

 

Wat drink je het liefst op een zonnig terras?

 

Welk soort wijn drink jij het liefst als je op een zonnig terrasje zit te genieten van een zomerse dag? De kans is groot dat je direct aan een koele witte wijn denkt. Of aan een rosé, ook zo’n typisch zomers drankje. Tijdens de zomer is een witte wijn, denk bijvoorbeeld aan een goede Chardonnay wijn, bij veel mensen favoriet, en wordt rode wijn vaak wat minder gedronken.

 

Dat is best logisch. Witte wijn en ook rosé drinken we tenslotte gekoeld, en dat heeft in de zomer bij veel mensen de voorkeur. Lekker in het zonnetje met een koel drankje, alleen al het idee maakt je blij. Bovendien heeft ook de smaak van witte wijn meer raakvlakken met de zomer. Een witte wijn is vaak wat lichter van smaak. Je kunt natuurlijk kiezen tussen een droge witte wijn, die dankzij de wat zure ondertoon extra fris is. Maar ook een zoete variant kan heerlijk zijn in de zomer, en lekker wegdrinken op een terrasje.

 

Rode wijn als het buiten koud is

 

In de winter zien we meer mensen rode wijn kopen. Ook dit valt weer goed te verklaren. Bij rode wijn denken we eerder aan warmte, en dat is precies waar we in deze tijd van het jaar behoefte aan hebben. Warmte, maar ook vollere, rondere smaken. Dat zien we ook terug in wat we eten. In de zomer kiezen we vaker voor een lichtere maaltijd, een goede salade bijvoorbeeld. In de winter zijn juist wat stevigere maaltijden bij veel mensen favoriet, en eten we ook vaak meer vlees. Rode wijn past daar vaak beter bij dan witte, dus niet zo vreemd dat veel mensen als vanzelf in de winter meer rood drinken dan wit.

 

Je bepaalt het natuurlijk zelf

 

Dat we in de zomer meer witte en in de winter meer rode wijn drinken is een constatering, geen regel. Uiteindelijk ben jij het natuurlijk zelf die bepaalt wat je op welk moment drinkt. Heb jij op een zomers terras juist trek in een goed glas rode wijn? Perfect, geniet er lekker van! En kies je in de winter juist graag voor een witte wijn, om de boel een beetje op te frissen? Er is niemand die je tegenhoudt. Welke wijn je op welk moment drinkt, dat is en blijft helemaal jouw eigen keuze.

 

 

No Comments

Leave a Comment