Recycle je sieraad

Liggen er bij jou ook een hoop oude sieraden te verstoffen in je kast? Ondanks dat we er vaak nog genoeg hebben liggen, zijn we sneller geneigd om iets nieuws te kopen. Logisch ook, maar niet efficiënt voor de portemonnee en het milieu. We blijven maar kopen en vergeten wat we eigenlijk al hebben. Er zijn zoveel mogelijkheden! Het inleveren van oude sieraden kan je soms een hoop geld opleveren en het is ook nog eens duurzaam. Daarnaast kunnen oude sieraden omgetoverd worden tot een nieuw pareltje. Geef je sieraden een tweede leven en gooi ze nooit zomaar weg. 

Inleveren

Ik wil mijn oude sieraden graag inleveren, maar waar moet ik beginnen? Eerst is het belangrijk om je oude sieraad te onderscheiden. Echt zilveren en gouden sieraden zullen altijd hun waarde behouden. Deze zijn vaak nog makkelijk tweedehands te verkopen op bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats. Ook wanneer deze sieraden niet meer ‘mooi’ zijn, zal de waarde altijd blijven bestaan. In dit geval kunnen de sieraden omgesmolten worden bij een zilversmid of goudsmid. Op deze manier wordt de natuur minder beschadigt door het moeten winnen van nieuw zilver of goud. Je krijgt er vaak ook meer geld voor dan je in eerste instantie denkt. Doen dus! Ook wanneer je oude sieraden hebt liggen van mindere waarde, zijn er genoeg mogelijkheden om deze in te leveren. In Nederland zijn er verschillende ‘oud sieraad inleverpunten’ te vinden. Vaak zijn dit zelfstandige boetiekjes die zich aanbieden op het internet. Ook kun je ervoor kiezen om de sieraden te schenken aan een goed doel. Gooi dus nooit zomaar hele sieraden of onderdelen weg! Moet jij toevallig je horloge batterij vervangen? Zorg dan ook dat de ‘oude’ batterij milieu vriendelijk terecht komt. Door met z’n alle kleine veranderingen aan te brengen, zorgen we samen voor een beter milieu. 

 

Hergebruik

Oude sieraden kun je natuurlijk ook zelf restylen. Zet je creatieve hoed maar op en ga lekker zelf aan de slag. Ben jij je oude sieraden helemaal beu, maar heb je ook geen geld om nieuwe te kopen? Knip je oude sieraden dan kapot en maak er wat nieuws van. Van een oude ketting die je nooit draagt, maak je misschien nu de mooiste oorbellen. Het kost even wat inspanning en tijd, maar zo ben je creatief bezig en bespaar je een hoop geld. Op internet zijn een hoop tips en tricks te vinden voor het zelf maken van sieraden. Wanneer je geen oude sieraden meer hebt liggen kun je deze voordelig aanschaffen in een kringloopwinkel of op de rommelmarkt. Daar vind je meestal een hoog aanbod aan oude sieraden, waar echt nog wel iets leuks van te maken valt. Let er wel op dat deze sieraden soms vies en vettig kunnen zijn. Laat dit geen valkuil zijn om het sieraad niet te kopen, want met een klein sopje zijn de sieraden zo weer schoon. Ben jij al van plan om naar de kringloop te gaan? Goed zoeken hoor, want misschien vind jij wel ‘letterlijk en figuurlijk’ je nieuwe pareltje. 

No Comments

Leave a Comment