Revalideren van een operatie? Dit kun je verwachten

Er worden jaarlijks ontzettend veel knie- en heupoperaties uitgevoerd. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. De een heeft een sportblessure opgelopen waar een hersteloperatie voor nodig was, de ander heeft een knieprothese gekregen en moet hier mee leren bewegen. In beide gevallen is de periode ná de operatie het belangrijkst voor het herstel: de revalidatie. Door op de juiste manier te revalideren zorg je ervoor dat je de knie of heup weer zo goed mogelijk kunt gebruiken. Het is echter een langdurig proces waar veel mensen tegenop kijken. Revalideren mag je nooit onderschatten. Het bepaalt voor 80% hoe je herstelt van een heup- of knieoperatie

In dit blog lees je waar je aan moet denken als je gaat revalideren. Wat mag je wel en niet doen en hoe lang gaat alles duren? 

De operatie

Allereerst is er natuurlijk de operatie. Afhankelijk van de plaats waar je de operatie uit laat voeren kun je gelijk naar huis of moet je een tijdje in het ziekhuis blijven. Beide hebben zo zijn voordelen. Natuurlijk is het fijn om gelijk naar huis te mogen en daar je oefeningen te doen, maar in het ziekenhuis is er begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut aanwezig.  

Herstel van de wond

Vervolgens moet de wond herstellen. Het is belangrijk dat de wond goed geneest om verdere problemen te voorkomen. Douchen mag als de wond dicht is en zolang er wondvocht uit de wond komt kunt u dit met verband of pleisters afdekken. Zodra de wond droog is (en blijft) hoeft de wond niet verbonden te worden. ROKEN WORDT TEN STRENGSTE AFGERADEN!

Herstel van het gewricht 

Het herstel van de knie of heup begint al op het moment dat je het ziekenhuis of de kliniek verlaat. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met (voorzichtige) oefeningen. Denk aan het voorzichtig rondjes draaien of optrekken van de voet, het zo ver mogelijk buigen en strekken van de knie en het spreiden en sluiten van je benen. Bij een knieoperatie is het ook belangrijk om de knie de eerste weken hoger te leggen dan de heup. Probeer daarom niet langer dan een halfuur met je benen naar beneden te zitten. 

De knie (of heup) mag al redelijk snel weer belast worden, al moet je wel zo’n drie tot zes weken met krukken lopen. Zo voorkom je dat je valt of onverwachte bewegingen maakt waardoor er wat kapot kan gaan. Slaap bij voorkeur op je rug, zonder een doek onder de knie. Als je toch op je zij gaat liggen mag je wel een kussen tussen je benen houden. 

Een fysiotherapeut zal je helpen bij het vinden van oefeningen die aansluiten bij de fase van je herstel. Dit zullen geen zware oefeningen zijn, maar oefening om weer reguliere beweging in je knie of heup te krijgen. Plotselinge bewegingen zijn funest voor het herstel. Het is belangrijk om rustig aan te doen en zo weer beweging in je gewrichten te krijgen. Til daarom nooit zware voorwerpen en zorg indien mogelijk voor een verhoogd bed of verhoogde stoel. Hurken of knielen wordt afgeraden, tenzij de fysio dit aanraadt. 

Tijdsbestek

Een revalidatie moet je niet haasten. Je moet immers nog een leven lang door met je nieuwe of herstelde gewricht. Aan onderstaand tijdsbestek kun je denken bij een revalidatie. Dit is echter per persoon verschillend. De fitheid en leeftijd maken een groot verschil. Revalideren duurt gemiddeld drie tot 6 maanden. 

  • De eerste weken na de operatie laat je de wond herstellen en doe je voorzichtige oefeningen thuis. 
  • Na ongeveer zes weken wordt de fysiotherapie ‘opgeschroefd’ en worden er gerichtere en iets intensievere oefeningen gedaan. Denk aan fietsen op een hometrainer of stukjes wandelen. 
  • Deze fysiotherapie duurt ongeveer twee tot drie maanden en heb je ongeveer twee keer in de week. 

Het is altijd mogelijk je arts of fysiotherapeut om advies en hulp te vragen. Neem sowieso contact op met de arts wanneer u (stevige) koorts krijgt in de eerste drie maanden na de operatie of uw knie of heup ‘scheef’ komt te staan of een onnatuurlijk stand aanneemt. Bij pijn, roodheid en dik worden van het gewricht wordt ook aangeraden contact op te nemen met een arts.

No Comments

Leave a Comment