Sneakers; van toen naar nu

Al jarenlang zijn sneakers niet meer weg te denken uit onze garderobe. Ook al werden sneakers vroeger alleen gedragen tijdens sportieve momenten, worden sneakers tegenwoordig zelfs gecombineerd met nette jurken. Toch zijn sneakers niet altijd hip en toegankelijk geweest voor het grote publiek. Ben jij benieuwd naar meer informatie over de geschiedenis van sneakers? Lees dan snel verder!

 

Het ontstaan van de sneaker

Tegenwoordig zijn er naast sneakers, nog tal van andere soorten schoenen die gedragen kunnen worden. Vroeger had men eigenlijk maar één soort schoen en deze moest altijd netjes zijn. Dit veranderde rond het einde van de Amerikaanse burgeroorlog, toen de sport croquet veel populariteit won. Men ontdekten dat het niet praktisch was om in nette schoenen een sport uit te oefenen en heeft toen de eerste gymschoen uitgevonden. 

 

Het eerste sneakermerk

Na het ontstaan van de eerste gymschoen aan het einde van de 19e eeuw, zijn sportschoenen een belangrijkere rol gaan spelen in de kledij van die tijd. In het begin van de 20e eeuw is het merk Converse opgericht, die in 1917 het kenmerkende All Star model heeft uitgebracht. Door middel van de beroemde basketbalspeler Chuck taylor hebben de schoenen in de jaren ‘60 veel populariteit gewonnen onder de grote massa.

 

De groei van sneakers

Circa 80 jaar na het ontstaan van de eerste gymschoen, kwamen steeds meer merken uit die sneakers ontwerpen. Een zeer bekende daarvan is de old school Vans. Wat Vans op de kaart heeft gezet, is dat zij als eerste gepersonaliseerde sneakers uitgebracht. Men kon op aanvraag een kleur doorgeven, waardoor gekleurde sneakers begonnen toe te nemen in het straatbeeld. 

 

Sneakers als high fashion

Van oudsher wordt mode bepaald door de grote modehuizen, wat dan onderdeel wordt van het straatbeeld. Bij sneakers is dit andersom gegaan. De grote modehuizen zagen de groei van sneakers en hebben toen besloten om ook sneakers te ontwerpen.

No Comments

Leave a Comment