Speelgoed zonder uitleg

Kinderen ervaren de wereld compleet anders op verschillende leeftijden. Dat heeft u zelf natuurlijk ook gedaan op jonge leeftijd! Spelen met takken, blaadjes, water en stenen was vroeger veel leuker dan dat het nu is. Kinderen zien het leven vaak door een roze bril, en dat is natuurlijk fantastisch want de jeugd is vaak een van de mooiste periodes in je leven. Creativiteit wordt dan ook vaak teruggezien bij kinderen. In de manier waarop en waarmee ze spelen. Zoals de takken waar je vroeger riddertje mee speelde.

Creativiteit is dan ook iets wat moet worden aangemoedigd bij kinderen. Het kan ze helpen op latere leeftijd maar het draagt ook vaak bij aan hoe leuk ze bepaalde dingen vinden óf kunnen maken! ( De tak is een goed voorbeeld!) Speelgoed heeft daarom vaak geen uitleg nodig, het kind verzint er zelf wel een manier bij hoe hij of zij het stukje speelgoed leuk kan vinden.

Kinderen uitdagen met speelgoed

Kinderen moeten worden uitgedaagd met speelgoed. Als ouder hoef je niet altijd uit te leggen hoe je met iets speelt. Dat is juist het mooie aan speelgoed, kinderen zoeken het zelf wel uit. Er zijn dan ook verschillende kinderspeelgoed fabrikanten die hier heel goed op in spelen. Er is speelgoed op de markt dat geen gebruiksaanwijzing heeft. Denk hierbij weer aan die tak! Doordat kinderen zelf kunnen invullen hoe ze er meer spelen, ontwikkelen ze verschillende vaardigheden. Speelgoed kan kinderen dus ontzettend veel leren als ze zelf de controle in hand hebben. Natuurlijk zal er hier en daar een keer bijgestuurd moeten worden. (vooral bij stokken gevechten). Maar laat kinderen vooral hun eigen gang gaan met hun speelgoed!

De wobbel

De wobbel is een goed voorbeeld waarbij kinderen zelf kunnen invullen hoe ze er mee om kunnen gaan. De naam wobbel verraad eigenlijk al een klein beetje hoe het eruit ziet. Het is een groot stuk halfrond vormig stuk speelgoed waarmee ‘gewobbeld’ kan worden. Kinderen kunnen er op gaan staan of zitten om er vervolgens mee te gaan wiebelen. Het speelgoed heeft op zichzelf geen gebruiksaanwijzing maar er kan van alles mee gedaan worden. De creativiteit van kinderen wordt hiermee dan ook op de proef gesteld! Speelgoed is natuurlijk niet alleen voor kinderen, volwassenen kunnen er ook plezier aan beleven. En dat is precies het geval met de wobbel. Een wobbel kopen kan dan ook zorgen voor hele leuke situaties, voor kinderen en volwassenen!

No Comments

Leave a Comment