Starten aan jouw droombaan? Dat begint bij je studie!

Keuze maken

Een jaar of 60 à 70 geleden bestond het woord studiekeuze nog helemaal niet. Je ging werken in een fabriek, werd metselaar, bakker of docent. Hoe anders is dat vandaag de dag. Je kunt het momenteel zo gek niet bedenken of er zijn studies voor. Er zijn zelfs studies voor banen die nog helemaal niet bestaan! Hoe kies jij uit dit oerwoud van studiemogelijkheden nu de juiste richting.

Blijf dicht bij jezelf!

Het belangrijkste is uiteraard dat je een beroep kiest die jij leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Als voetbalfanaat zou het fantastisch zijn om profvoetballer te worden, maar als je er geen talent voor hebt dan is die droom ver weg. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Want misschien heb je niet de aanleg om profvoetballer te worden maar ben jij communicatief heel erg sterk en vind je het leuk om mensen met jouw verhaal aan je te binden. Je zou dan een goede commentator voor de radio of televisie zijn.

Het is dus belangrijk om jouw interesses te koppelen met de competenties en kwaliteiten die jij bezit. Of je nu goed met je handen kan werken, deskundig bent op het gebied van ICT of de problemen van een klant goed kan vertalen naar oplossingen. Er is altijd een baan voor jou die bij je past. En met een baan dus een studie.

Maar wat is mijn droombaan?

Het kan natuurlijk zijn dat je veel interessegebieden hebt, maar dat je niet zeker weet of je ook daadwerkelijk in een bepaald werkgebied actief wilt zijn. Denk goed na over de keuze die je maakt want het bepaalt zeker de eerstkomende jaren van jouw professionele carrière.Uiteraard is het altijd mogelijk om je om te scholen mocht je keuze toch niet uitpakken zoals je van tevoren bedacht had.

Weet je niet welke richting je moet kiezen of wil je graag weten waar je kwaliteiten liggen? Dan kan een studiekeuze adviesbureau helpen om een beter beeld van jezelf te krijgen. Een voorbeeld is verschoor-oudshoorn.nl. Ze laten je van buitenaf naar jezelf kijken om op die manier te achterhalen welke studie bij jou past om uiteindelijk samen jouw droombaan te vinden!

No Comments

Leave a Comment