Stop met roken maar ook met te lang zitten

meer bewegen

Zitten wordt gezien als het nieuwe roken. Vaak wordt niet uitgelegd waar deze uitspraak nu precies vandaan komt. Daarom is het goed om de achtergrond te kennen. Dit is goed want nog steeds onderschatten veel mensen het effect van te lang zitten.

Aanleiding van de uitdrukking: “zitten is het nieuwe roken”

Roken is een fenomeen dat al heel lang bestaat. Zelfs in de tijd van Columbus rookten de Indianen al duizenden jaren tabak. Het was een onderdeel van hun leven. Ze gebruikten het roken zelfs om wonden te genezen en pijn tegen te gaan. Niemand zag de gevaren van roken.

Dat roken schadelijk voor de gezondheid is werd pas in de loop van de jaren 70 duidelijk. Inmiddels kent iedereen de gevaren en proberen veel rokers om te stoppen met roken.

Hetzelfde kan ook gebeuren met het zitten. Dat mensen straks terugkijken op onze tijd en ons voor gek verklaren dat we de hele dag achter een laptop zitten en massaal gebruik maakten van roltrappen en liften. Of overal met de auto naar toe gingen.

Met de uitdrukking “zitten is het nieuwe roken” proberen mensen elkaar te waarschuwen voor onderschatting van het probleem. Het probleem is dat de gezondheidseffecten van te veel zitten niet direct duidelijk zijn. Vaak wordt gewezen op lange termijn effecten.

Start met meer bewegen

Zeker mensen met een zittend beroep ervaren moeilijkheden om meer te bewegen. Deze mensen vormen een risicogroep. Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor meer bewegen op en rondom de werkplek. Even een uurtje sporten twee dagen in de week lost het probleem niet op. We moeten echt structureel meer gaan bewegen in ons dagelijkse leven.

Afvallen en bewegen

Te veel zitten heeft vaak ook een weerslag op je lichaamsgewicht. Doordat mensen weinig calorieën verbranden ontstaat er makkelijk een calorisch overschot. Dit effect wordt sterker doordat ook de spieren onvoldoende uitgedaagd en getraind worden.

Meer bewegen heeft daarom niet alleen voor de langere termijn effect. Het kan ook helpen om af te vallen en je fitter en vitaler te voelen. Misschien moet hier ook meer de focus op komen te liggen in de discussie omtrent ‘zitten is het nieuwe roken’. Hierdoor worden mensen in bepaalde groepen meer gemotiveerd om overdag te gaan bewegen. Zodra mensen gaan afvallen wordt het bewegen ook weer makkelijker.

Uiteraard draait afvallen niet alleen om meer bewegen. Voeding en kennis over afvallen en voeding spelen eveneens een belangrijke rol. Daarnaast kunnen er genetische omstandigheden zijn die overgewicht veroorzaken. Echter van verantwoord meer bewegen wordt niemand slechter.

No Comments

Leave a Comment