Televisie, films en series: de mogelijkheden van tegenwoordig

De afgelopen jaren is er een groei geweest in het online films en series kijken. Aanbieders als Netflix, Popcorn, Videoland en grote televisiezenders met een eigen uitzending gemist. Wat zijn de mogelijkheden van tegenwoordig vergeleken met vroeger? Dit artikel beschrijft de omstandigheden van vroeger en in de tegenwoordige tijd. In sneltreinvaart lees je hoe we vooruit zijn in de televisie- en filmwereld. Het begin wordt omschreven waar de televisie vandaan komt en hoe de ontwikkeling plaatsvindt. Bij televisies horen natuurlijk zenders. Deze worden ook niet allemaal overgeslagen in deze boot.

Het begin van de televisie

De zwart-wit beelden, kleine schermen en grote kasten. Iedereen kent het nog wel van vroeger. Achteraf gezien zou je zeggen dat het sneller had gekund, de invoering van televisie in Nederland. Al in 1884 ontdekte Paul Nipkov zijn beroemde draaiende schijf met lichtgaatjes, het fundament voor de mechanische televisie. Eind jaren twintig werden de eerste televisietoestellen gemaakt en vanaf 1935 waren er geregeld uitzendingen in Duitsland, Engeland en Amerika. Vanaf de tweede wereldoorlog kwam er een explosieve stijging van de verkoop van televisies.

Scherper en dunner

In de jaren na de tweede wereldoorlog ging de televisieproductie als een speer. Veel landen wilde de televisies kopen en Philips maakte daar gebruik van. Er lag een enorme Europese markt voor televisietoestellen open. Invoering van televisie in Nederland zou essentieel zijn om de productie van Philips te vergroten en dat zou weer goed zijn voor het hele land, in het kader van de wederopbouw. De eerste zender kwamen op televisie en elk jaar werden er wel nieuwe televisies uitgebracht. Nieuwe kast, nieuw licht, scherper beeld, met antenne/zonder antenne, met draaiknoppen of zonder. In 2020, ongeveer 100 jaar nadat de televisies in het straatbeeld kwamen, zijn ze niet meer weg te denken. Er zijn prachtige platte televisies met ultra HD LED schermen in de winkel te koop en er wordt nog elke dag gewerkt aan een nieuwere versie.

Films en series

Naast de strakke nieuwe televisies zijn de zenders er ook niet op achteruit gegaan. De zenders zijn meegegaan met de tijd en met de scherpte van de aangeboden televisies. De nieuwste rage is het terugkijken van televisieprogramma’s en het kijken van films wanneer je maar wilt. Netflix, Popcorn of Videoland zijn voorbeelden van aanbieders van film of series die je wilt kijken. Ook biedt uitzending gemist een breed aanbod aan gemiste series.  Je kan waar of wanneer je wilt Netflix, Popcorn of Videoland opzeggen.

 

No Comments

Leave a Comment