Tien studietips om je goed voor te bereiden op je examen

  1. Geef jezelf voldoende tijd om te studeren

Laat het niet tot het laatste moment liggen. Hoewel sommige studenten lijken te slagen op het laatste moment, is het algemeen aanvaard dat dit (voor de meesten van ons) niet de beste manier is om een ​​examen te benaderen. Stel een tijdschema voor je studie op om je tijdbeheer te helpen regelen. Schrijf op hoeveel examens je hebt en de dagen waarop je ze moet afleggen. Organiseer dan je voorbereiding daarop. Misschien wil je sommige examens meer studietijd geven dan andere, dus zoek een balans waar je je prettig bij voelt.

  1. Organiseer je studieruimte

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je studieboeken en aantekeningen te verspreiden. Heb je genoeg licht? Zit je stoel comfortabel?

Probeer alle afleidingen te vermijden en zorg ervoor dat u zich zo comfortabel en geconcentreerd mogelijk voelt. Voor sommige mensen kan dit bijna volledige stilte betekenen, voor anderen helpt achtergrondmuziek. Sommigen van ons hebben alles volledig opgeruimd en georganiseerd nodig om zich te concentreren, terwijl anderen beter presteren in een rommeligere omgeving. Denk na over wat voor jou werkt en neem de tijd om het goed te doen.

  1. Markeer de belangrijkste punten

Visuele hulpmiddelen kunnen erg nuttig zijn bij het herzien. Daag jezelf aan het begin van een onderwerp uit om alles wat je al weet over een onderwerp op te schrijven – en markeer vervolgens waar de focuspunten liggen. Dichter bij het examen, zet je aantekeningen samen in highlights van één pagina. Door je focuspunten in dit korte formaat op te schrijven, kun je vervolgens snel alles herhalen wat je tijdens het examen moet weten.

  1. Oefen op oude examens

Een van de meest effectieve manieren om je voor te bereiden op examens is door te oefenen met het nemen van eerdere versies. Dit helpt je om te wennen aan het formaat van de vragen, en – als je zelf tijd besteedt – kan het ook een goede gewoonte zijn om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid tijd aan elke sectie besteedt. Op internet kun je bijvoorbeeld een specifieke taaltoets oefenen of een rekentoets oefenen, zoals de Wiscat oefentoets.

  1. Leg je antwoorden aan anderen uit

Ouders en kleine broertjes en zusjes hoeven rond de tentamentijd niet vervelend te zijn. Gebruik ze in uw voordeel. Leg hun een antwoord op een vraag uit. Dat zal je helpen om het duidelijk in je hoofd te krijgen en ook om gebieden te markeren waar je meer werk nodig hebt.

  1. Organiseer studiegroepen met vrienden

Kom samen met vrienden voor een studiesessie. Mogelijk heb je vragen waarop zij het antwoord hebben en omgekeerd. Zolang je ervoor zorgt dat je gedurende een afgesproken tijd gefocust blijft op het onderwerp, kan dit een van de meest effectieve manieren zijn om jezelf uit te dagen.

  1. Neem regelmatig een pauze

Hoewel je misschien denkt dat het het beste is om zoveel mogelijk uren te studeren, kan dit zelfs contraproductief zijn. Als je aan het trainen was voor een marathon, zou je niet proberen om 24 uur per dag te rennen. Evenzo hebben onderzoeken aangetoond dat voor het langdurig vasthouden van kennis het regelmatig nemen van pauzes echt helpt.

Iedereen is anders, dus ontwikkel een studieroutine die voor jou werkt. Als je ’s ochtends beter studeert, begin dan vroeg voordat je’ s middags een pauze neemt. Of, als u ’s nachts productiever bent, neem dan eerder een grotere pauze, zodat u’ s avonds kunt settelen.

Probeer je niet schuldig te voelen omdat je buiten van de zon geniet in plaats van over je schoolboeken heen gebogen. Onthoud dat vitamine D belangrijk is voor een gezond brein.

  1. Eet voldoende en gezond

Misschien heb je het gevoel dat je iets lekkers verdient, of dat je geen tijd hebt om te koken, maar wat je eet kan echt van invloed zijn op het energieniveau en de focus, dus blijf uit de buurt van junkfood. Houd je lichaam en hersenen goed gevoed door voedzaam voedsel te kiezen waarvan is bewezen dat het de concentratie en het geheugen bevordert, zoals vis, noten, zaden, yoghurt en bosbessen. Hetzelfde geldt voor de examendag – eet een goede maaltijd voor de test, op basis van voedsel dat de energie langzaam zal afgeven. Suiker lijkt misschien aantrekkelijk, maar je energieniveau zal een uur later crashen.

  1. Plan je examendag

Zorg ervoor dat je alles ruim voor het examen klaar hebt – laat het niet de dag ervoor over om plotseling te beseffen dat je de weg niet weet, of wat je moet meenemen. Controleer alle regels en vereisten en plan uw route en reistijd. Maak indien mogelijk een proefrit van de reis. Zo niet, noteer dan duidelijke instructies.

Bereken hoe lang het duurt om daar te komen – en voeg dan wat extra tijd toe. Je wilt echt niet aankomen omdat je halverwege hebt moeten rennen of je uitgeput voelt omdat je verdwaald bent. Je kunt ook plannen maken om met vrienden of klasgenoten naar het examen te reizen, zolang je maar weet dat ze stipt zijn.

  1. Drink veel water

Onthoud als laatste tip dat goed gehydrateerd zijn essentieel is voor je hersenen om optimaal te kunnen werken. Zorg ervoor dat je tijdens je revisie en ook op de examendag veel water blijft drinken.

No Comments

Leave a Comment