Tips om de werksfeer te verbeteren

Hoe fijn is het als jouw werknemers met plezier naar hun werk gaan? Met een positieve werksfeer bereik je dat. Een goede sfeer op werk zorgt ervoor dat werknemers makkelijker kunnen samenwerken én het motiveert je team waardoor de productiviteit omhoog gaat. Fijn voor hen en voor jou! Kan er bij jouw bedrijf wel wat verandering worden aangebracht? Volg dan deze tips en wie weet staan jouw werknemers binnenkort te stralen op de werkvloer!

Praat erover

Het verbeteren van de werksfeer begint natuurlijk met goede communicatie. Vraag aan je werknemers wat zij van de sfeer vinden en hoe deze eventueel verbeterd kan worden. Verzamel vervolgens alle feedback en bespreek dit een keer in een meeting. Niet alleen ben je nu op de hoogte van ieders mening, je laat zo ook zien dat open communicatie belangrijk is. Iets wat jouw werknemers in hun oren kunnen knopen of nog beter: zelf ook gaan doen.

Leuke teamuitjes

Werken is voor de meeste mensen een groot onderdeel van hun leven. Het draait natuurlijk niet alleen om resultaten leveren en doelen halen. Als je er elke dag mee bezig bent, moet je het ook leuk vinden om te doen. Een goede teamsfeer draagt daaraan bij. Een goede manier om de dagelijkse werksleur te doorbreken is door af en toe teamuitjes te organiseren. Van uiteten met een pubquiz als afsluiter, tot elkaar bekogelen met verf tijdens paintball. Je kan kiezen wat je wilt, zolang het maar wel past bij jouw bedrijf en jouw werknemers. Ga bijvoorbeeld niet naar een wijnproeverij als de helft van je werknemers geen alcohol drinkt, maar vindt een goede middenweg. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een teambuilding activiteit te doen, zoals bijvoorbeeld een escape room. Dan heb je én een leuk uitje én je zorgt tegelijkertijd voor een betere samenwerking tussen jouw werknemers. Twee vliegen in één klap!

Leer elkaar kennen

Hoe gek is het als je elke dag met iemand werkt, maar deze persoon eigenlijk helemaal niet goed kent? Ook dat heeft invloed op de werksfeer. Het is dus belangrijk dat jouw werknemers elkaar goed leren kennen. Maar hoe doe je dit? Het kan iets kleins zijn als een vrijdagmiddagborrel of een gezamenlijke lunch, zolang jouw werknemers maar de kans krijgen om hun collega’s te leren kennen. Zo zou je bijvoorbeeld ook iets extremer kunnen kijken en kiezen voor een interne training of meeting waarin jouw werknemers elkaar door middel van vragen en oefeningen beter leren kennen. Natuurlijk is dit afhankelijk van wat jij als werkgever het best vindt passen. Daarnaast leren werknemers niet alleen elkaar goed kennen, jij leert ze ook beter kennen. Hierdoor zorg je niet alleen voor een betere werksfeer, maar word je ook nog eens extra gewaardeerd als werkgever. 

 

Deze tips gevolgd? Dan ben je een stap verder in de goede richting naar een verbeterde werksfeer. Overigens ook een goede USP voor als er in jouw bedrijf bijvoorbeeld consultancy personeel gezocht wordt en je van plan bent een online vacature te plaatsen. Maar vergeet vooral niet: betrek je werknemers er te allen tijde bij. Zij zijn immers de belangrijkste van het verhaal. 

No Comments

Leave a Comment