Tips om jouw planten goed te laten groeien

Heb je in je achtertuin of voortuin mooie planten staan, of thuis in vazen en plantenbakken? Dan is het belangrijk om je planten goed te verzorgen, zodat ze optimaal kunnen groeien en bloeien. Veel mensen weten echter niet hoe ze hun planten slim en efficiënt kunnen onderhouden. Op zich is dat niet vreemd, want planten kweken vereist een speciale aanpak. In dit artikel geven we je nuttige en praktische adviezen, zodat jouw planten en gewassen goed kunnen groeien.

 

Gebruik de juiste potgrond

 

Een van de belangrijkste manieren om te zorgen dat jouw planten goed kunnen groeien, is door gebruik te maken van goede potgrond. Een goede grondsoort die je kunt gebruiken in je tuin, is goed bemeste tuinaarde. Tuinaarde van goede kwaliteit is ideaal om je tuin bij de borders op te hogen en er planten in te poten. Vruchtbare potgrond heeft een speciale samenstelling, met veel minerale voedingsstoffen, die helpt bij een gezonde en sterke plantengroei. Je maakt het je planten en daarmee ook jezelf een stuk gemakkelijker door dit soort vruchtbare grond te gebruiken.

 

Maak een terrarium om je plant(en) sneller te laten groeien

 

Je planten sneller en gezond laten groeien, kun je ook bevorderen door een eigen terrarium te maken. Een planten terrarium is een afzonderlijk klein ecosysteem in een afgesloten vaas of pot. Je hoeft na het maken van een terrarium bijna niets meer te doen om de planten goed te laten groeien. Hoe het werkt? Heel simpel: kies een goed afsluitbare glazen pot of vaas, die luchtdicht afgesloten kan worden. De pot of vaas moet tussentijds wel geopend kunnen worden om water bij te geven. Ook moet je met je hand in de pot kunnen, dus de opening moet vrij breed zijn. Een grote weckfles is een goede keuze! Stop vervolgens wat een dun laagje grind van 3 tot 4 cm op de bodem van je zelfgemaakte terrarium. Dit voorkomt dat de plantenwortels kletsnat komen te staan. Hier overheen komt een laag potgrond van zo’n 5 cm. Door wat actieve kool bij te voegen, kun je voorkomen dat er schimmels ontstaan. Kies hierna voor wat kleine plantjes van verschillende hoogte. Het hoogteverschil zorgt voor een leuke en vrolijke uitstraling. Maak kleine kuiltjes waar je de plantjes in pot.

Vervolgens kun je de bovenste laag van wat houtsnippers of een dunne grind laag voorzien. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is een klein beetje water toevoegen. Zorg vervolgens voor een koele plek, waar je de plantjes zo’n tien tot vijftien dagen kunt wegzetten. Dus niet boven de centrale verwarming zijn of bij een raam waar veel zonlicht naar binnen valt! Na zo’n tien dagen kan de pot luchtdicht afgesloten worden. De plantjes groeien nu vanzelf verder: ze hergebruiken de lucht en het vocht die al in de pot zitten!

 

Gebruik speciale bacteriën

 

We noemden het al, namelijk potgrond. Door goede potgrond met voldoende mineralen te gebruiken voor jouw tuinplanten of huis planten, kun je de groei van je planten positief stimuleren. Maar naast goede potgrond, zijn er tegenwoordig ook speciale bacteriën en soortgelijke voedingsstoffen beschikbaar bij tuincentra om je planten sneller te laten groeien en sterker te maken. Voorbeelden hiervan zijn zogenoemde rhizobacteriën, speciale stikstoffen, ijzer, silicium, et cetera. Vraag bij jouw tuincentrum na welke voedingsmiddelen het meest geschikt zijn om de groei van jouw planten een flinke boost te geven. Het maakt namelijk verschil of het gaat om tuinplanten, planten die in je woning staan of om plantjes in een aquarium of terrarium. Alvast veel succes en geniet bovenal volop van het uiteindelijke resultaat. Want planten zijn leuk om te kweken, maar minstens zo leuk is om ervan te genieten!

 

No Comments

Leave a Comment