Tips voor een gezonder dieet

Als je denkt dat gezonder eten betekend dat je heel je dieet om moet gooien en nooit meer je favoriete voedsel kan eten, dan heb je het mis. De omschakeling naar een gezonder dieet kan zo makkelijk zijn als het omschakelen van wit naar volkoren brood, om maar wat te noemen. Alle kleine aanpassingen die je in je dieet maakt kunnen een grote impact op je gezondheid hebben. We helpen je op weg om te gaan werken aan je gezondheid. We delen de beste tips om je dieet gezonder te maken en je binnen de kortste keren fitter te gaan voelen.

Tip #1: voeg vezels toe

Vaak wordt gezegd dat een goede gezondheid in je darmen begint, en dat is zeker waar. Vezels zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Ze zorgen voor een gezonde darmflora. De goede bacteriën voeden zich aan vezels zodat de slechte bacteriën geen kans krijgen. Vezels zorgen er ook voor dat de spijsvertering soepel verloopt en dat je geen last van constipatie krijgt. Een makkelijke manier om vezels aan je dieet toe te voegen is door gebruik te maken van lijnzaad. Dit kan je in zaken van 500 gram in de supermarkt kopen en het kost niet veel. Je hebt maar een eetlepel per dag nodig. Je kunt lijnzaad door bijvoorbeeld de yoghurt of door je smoothie doen. Een groot voordeel van lijnzaad, als vezelbron, is dat het rijk is aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol in het gezond houden van het hart en de bloedvaten.

Een ander type vezels wat je lichaam nodig heeft is afkomstig van groente en fruit. Het advies is dan ook om voldoende groente en fruit te eten. Gezondheidsorganisaties bevelen dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit aan.

Tip #2: kies voor volkoren granen

In veel voedingsmiddelen zitten geraffineerde granen. Voorbeelden zijn bloem en witte rijst. Deze granen hebben hun natuurlijke vlies niet meer. Deze vliezen bevatten juist de vezels en vitaminen die je lichaam zo goed kan gebruiken. In de vliezen van granen zitten veel B vitaminen. In veel voedingsmiddelen wordt gebruik gemaakt van bloem. Denk daarbij aan wit en bruin brood, bakkerijproducten, koeken, repen, pasta en pizzabodems. Door deze te vervangen door volkorenvarianten boek je een hoop winst voor je gezondheid. Volkorenproducten bevatten de natuurlijke vezels nog. Dit zorgt er voor dat de afgifte van glucose aan het bloed wordt afgeremd. Hierdoor krijgt je lichaam niet te maken met grote pieken in je bloedsuikerspiegel. Het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel is gunstig voor de gezondheid. Het verlaagt de kans op chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Tip #3: minderen met frisdranken

Frisdranken bevatten erg veel suiker en calorieën. Met deze vloeibare calorieën is iets bijzonders aan de hand; ons lichaam registreert ze niet op dezelfde manier zoals we calorieën registreren van vast voedsel. Het drinken van calorieën zorgt er daardoor niet voor dat we een gevoel van verzadiging krijgen zoals we dat krijgen van eten. Het beste drink je daarom helemaal geen frisdrank meer die suiker bevat. Hetzelfde is van toepassing op vruchtensappen en zuiveldrankjes zoals ijskoffie. Het beste drink je gewoon water, groene thee of zwarte koffie. Wil je dit zoet maken dan kan je kiezen voor een natuurlijke zoetstof zoals stevia.

Tip #4: eet meer vette vis

Als je gewend bent om vaak vlees te eten dan is het een grote winst voor je gezondheid om het vlees vaker te vervangen voor een vette vissoort. Dit heeft te maken met de samenstelling van de vetzuren in vlees en vette vis. Het vlees wat in onze supermarkten ligt is vlees afkomstig van dieren die veel binnen hebben gestaan en mais en soja als eten hebben gekregen. Het vlees is daardoor rijk aan omega 6 vetzuren, terwijl het vlees van wilde dieren juist veel meer omega 3 vetzuren bevat. Omega 6 vetzuren gaan ontstekingsbevorderend werken als we daar te veel van eten. Dit betekend meer kans op chronische ontstekingen en chronische ziekten die daaruit voort kunnen vloeien.

Omega 3 vetzuren geven tegengewicht aan omega 6 vetzuren. Deze zijn juist ontstekingsremmend. Vette vissoorten zijn bij uitstek rijk aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren houden het hart- en de bloedvaten in goede conditie. Vette vissoorten zijn zalm, makreel, paling, haring, ansjovis en sardientjes.

Tip #5: eet je pasta met een rode saus

Witte pastasauzen zitten vaak vol verzadigd vet en calorieën. Door je witte pastasauzen te vervangen door rode, van tomaten gemaakte, sauzen schrap je in één klap een hoop verzadigd vet uit je dieet. Bovendien maak je het makkelijker om hiermee aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente te komen.

Tip #6: eet meer eiwitten

Het dieet van de meeste mensen bevat te weinig eiwitten en teveel koolhydraten. Als we kijken naar de gemiddelde Nederlander dan is te zien dat deze 55% van zijn calorieën uit koolhydraten haalt terwijl 15% van de calorieën afkomstig zijn van eiwitten. Een gezond dieet zou voor 35% uit koolhydraten en 30% uit eiwitten moeten bestaan. De overige 35% mag dan bestaan uit (gezonde) vetzuren.

Het eten van meer eiwitten heeft een grote hoeveelheid voordelen. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. Ze zijn lastiger te verteren waardoor ze langer in de maag en dunne darm blijven. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de periode tussen twee maaltijden te overbruggen. Hierdoor eet je minder vaak tussendoortjes en minder calorieën over de dag gezien. Dit draagt bij aan het behouden van een gezond gewicht.

Omdat je hierbij ook minder koolhydraten gaat eten is de bloedsuikerspiegel beter stabiel te houden. Ook dit heeft zijn effect op je gezondheid. Het risico op chronische ziekten wordt hiermee laag gehouden.

No Comments

Leave a Comment