Tips voor het bestraten van een oprit

Wanneer je zelf je oprit gaat bestraten zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om problemen zoals verzakkingen of het verschuiven van stenen en tegels te voorkomen. In dit artikel hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het aanleggen van een goede en stevige oprit.

Dikte van stenen of tegels

Het is belangrijk dat de stenen of tegels die je gebruikt voor je oprit dik en stevig genoeg zijn. Zijn ze dit niet, dan loop je het risico dat ze barsten of breken onder het gewicht van een geparkeerde auto. Geadviseerd wordt om stenen of tegels te gebruiken die tenminste 7 centimeter dik zijn.

Tip: Inspiratie nodig voor de tegels of stenen die je kunt gebruiken voor je oprit? Neem dan eens een kijkje onderaan het volgende artikel: Oprit bestrating voorbeelden

Zorg voor een stevige ondergrond

Om het verzakken of verschuiven van de stenen of tegels van je oprit te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een stevige fundering. Over het algemeen is het advies voor een oprit om een laag ophoogzand van ongeveer 25 tot 35 centimeter hoog te gebruiken.

Gebruik een geschikt legverband

Een legverband is het patroon waarin je de stenen of tegels legt. Hierbij kun je kiezen uit veel verschillende patronen, maar deze zijn niet allemaal even stevig. Voor een oprit is het verstandig om te kiezen voor een van de stevigere legverbanden waarbij de stenen dwars tegen elkaar aanliggen, zoals bijvoorbeeld het elleboogverband of het keperverband. Bij deze legverbanden is de kans op verschuivingen het kleinst.

Opsluitbanden

Opsluitbanden leg je aan de randen van bestrating om te voorkomen dat de stenen of tegels kunnen verschuiven, je klemt hiermee de tegels als het ware in zodat er geen ruimte meer is om te verschuiven. Opsluitbanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen, maar voor een oprit worden normaal gesproken opsluitbanden gebruikt met een afmeting van tenminste 8 bij 20 bij 100 centimeter.

Invegen en aftrillen

Tenslotte is het voor de stabiliteit van de oprit van belang om de bestrating te voegen door deze in te vegen met zand, en daarnaast is het ook een goed idee om de oprit af te trillen om te zorgen dat de stenen of tegels zich goed vast zetten in de ondergrond en dus ook minder snel zullen verschuiven of verzakken.

No Comments

Leave a Comment