Tips voor het zetten van goede koffie

Koffie is waarschijnlijk één van de meest gedronken dranken ter wereld. En dat is niet zo gek ook, want we drinken koffie om een opkikker te krijgen. Het drinken van koffie, draagt namelijk bij aan jouw energie- en concentratievermogen. Om uit koffie ook daadwerkelijk deze opkikker te krijgen, moet de koffie van goede kwaliteit zijn. Wat een kop koffie goed maakt, hangt af van een aantal verschillende factoren. Ben jij benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder!

 

Wat zijn de kenmerken van goede koffie?

De kracht achter het zetten van goede koffie, is door niet alleen te focussen op de koffiebonen, maar op het gehele proces van koffiezetten. Dit begint dus met het aanschaffen van een goed koffiezetapparaat. Maar welke koffiezetapparaten zijn dan goed?

 

Wat zijn goede koffiezetapparaten?

Wanneer je dol bent op verse koffie, is een barista koffiezetapparaat ideaal voor jou. Deze machines zijn duurder dan andere koffiezetapparaten, maar zijn wel de investering waard. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe de bonen gemalen worden. Houd je van grof of juist fijn gemalen koffiebonen? Daarbij kun je op vele barista koffiezetapparaten ook de temperatuur van het water regelen. Wanneer jij van koffie met melk houdt, is het handig om de temperatuur hoog te zetten, omdat het melk de koffie zal laten afkoelen.

 

Tegenwoordig zijn er ook veel compactere koffiezetapparaten. Sommige modellen uitgebreider dan de ander. Wanneer je twijfelt welke machine het beste is, kun je vanuit verschillende opties je keuze afwegen. Je kunt een keuze maken op basis van: 

  • Jouw favoriete koffiemerk/koffiesmaak 
  • De vorm van de koffiepad/koffiecapsule
  • Het merk van de koffiezetapparaat

 

Behalve de drie bovenstaande punten, is het altijd goed om rekening te houden met de garantie van een machine en de servicevoorwaarden. Goedkope machines komen vaak met een korte garantietermijn en slechte service. 

 

Het onderhouden van een koffiezetapparaat

Alle machines hebben onderhoud nodig, ook koffiezetapparaten. Je onderhoudt koffiezetapparaten het beste, door ze eens in de zoveel tijd te ontkalken. De eerste stap hierin, is door het waterreservoir te beschermen tegen kalk. Dit doe je met met behulp van een Brita waterfilter. De Brita waterfilter, is een filtersysteem dat je in het waterreservoir plaatst. Het zorgt ervoor dat zo min mogelijk kalk door de machine zal gaan, waardoor de levensduur van het koffiezetapparaat langer is. Tot slot, is het water door middel van een waterfilter ook verser. Dit betekent dat je meer zal genieten van de smaak van jouw koffie!

 

Wat zijn goede koffiebonen?

Over smaak valt niet te twisten. Er zijn een boel verschillende koffieplanten, maar er zijn twee koffieboon soorten die het populairst zijn: Arabica en Robusta. De Arabica is een traaggroeiende harde boon, dat beschikt over een zachte en aromatische smaak. De Robusta koffieboon groeien een stuk gemakkelijker. De smaak van Robusta is krachtig en heeft een hoger cafeïnegehalte. 

Wat voor jou het lekkerst is, is een persoonlijke keuze. Sommige mensen drinken beide bonen. Ze beginnen de dag dan meestal met Robusta koffiebonen, maar wanneer de dag vordert stappen ze over op Arabica.

 

No Comments

Leave a Comment