Veiligheid is alles! Offline én online

Tijden veranderen snel tegenwoordig. Je hebt het ene social media platform na de ander en de ene technologie na de ander. Het is dan ook lastig om je veiligheid overal te garanderen. In dit artikel worden een paar tips gegeven hoe je de schade op dit gebied zo veel mogelijk kan beperken.

Offline

Huis

Inbrekers zijn in je huis uit op waardevolle spullen, dat mag wel duidelijk zijn. Doe er dan ook alles aan dat ze dit niet in hun handen krijgen. Je hoeft echt niet alles in een kluis te doen ‘s nachts, maar zorg ervoor dat inbrekers het niet zien. Doe altijd je gordijnen dicht, leg laptops en tablets in de kasten en laad je mobiel ongezien op.

Camera’s

Daarnaast doe je er jezelf nog goed mee als je een alarmsysteem of IP camera aanschaft. Hiermee schrik je ongewenste gasten af en zet je toch een barrière neer om binnen te komen. Het verschil tussen een alarmsysteem en een IP camera is vaak niet bekend. Een alarmsysteem alarmeert je wanneer er een gevaarlijke gebeurtenis bezig is. Dit kan inbraak, maar ook brand, explosiegevaar of aardbevingen zijn. Een IP camera streamt audio en video naar het internet, zodat je deze altijd en overal kan (terug)kijken.

Online

Data

Vroeger was goud het meest waardevolle in de samenleving, tegenwoordig is dat data. Dit is hoe de grootste techgiganten extreem rijk zijn geworden. Die data is natuurlijk aan derden verkocht. En zo ontstaan ook schandalen. Op het moment dat die data lekt, zijn de rijpen gaar. En dat is exact waarom jij je wachtwoord op elk platform anders zou moeten hebben. Als je online pizza account gehackt wordt, is dat geen probleem. Als je hetzelfde wachtwoord voor je business e-mail gebruikt, heb je wel een probleem!

Bijspijkeren

Vele bedrijven in het MKB denken dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. En dat is zonde. Dit soort aannames zijn dodelijk. De helft van het MKB krijgt namelijk wel te maken met cybercriminelen op wat voor manier dan ook. Zorg ervoor dat je verantwoordelijk omgaat met je online activiteiten. Hierbij zou je nog antivirussoftware kunnen aanschaffen en een draaiboek maken voor wanneer een ddos aanval jou raakt. Zegt dit je allemaal niks? Bijspijkeren! Of neem iemand in dienst die je hierbij kan helpen. Het lijkt soms allemaal vergezocht, maar met de toenemende mate waarin alles online gebeurt in plaats van offline, is het een ding van nu om het goed op orde te krijgen.

No Comments

Leave a Comment