Verloren huisdieren identificeren met microchips

Ondanks uw inspanningen kunnen er ongelukken gebeuren. Iemand laat een deur op een kier staan, een onverschrokken hond graaft onder een hek en je beste bedoelingen gaan mis: je huisdier ontsnapt en verdwaalt. Als ze een halsband en identificatielabel dragen, is de kans groot dat u ze terugkrijgt.

Maar wat als de halsband loskomt?

Om hun huisdieren te beschermen, wenden veel eigenaren zich tot technologie, in de vorm van identificatie-microchips die in hun huisdieren worden geïmplanteerd. Microchips zijn kleine transponders, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, die door veel dierenartsen en dierenasielen in de huid van uw huisdier kunnen worden geïmplanteerd; sommige schuilplaatsen implanteren een in alle huisdieren die ze plaatsen.

Microchips zijn een goede back-upoptie voor de identificatie van huisdieren door middel van een chipreader, maar mogen nooit de belangrijkste zijn. Voor het lezen van een microchip is een speciale scanner nodig, zoals een Halo chipreader, een die een dierencontrolebeambte of een asiel zal hebben, maar uw buurman verderop niet. En als Fido afdwaalt, is het waarschijnlijk een particulier die ze als eerste tegenkomt. Daarom zijn identificatielabels het eerste toegangsbewijs voor uw huisdier in het geval van onbedoelde scheiding.

Dat gezegd hebbende, bieden microchips een extra beschermingsniveau voor het geval uw huisdier zijn halsband en labels verliest. Door uw huisdieren te voorzien van zowel tags als een microchip, kunt u zorgen voor een gelukkig weerzien als het ondenkbare gebeurt.

Hoe en waar worden microchips geplaatst?

Microchips worden net onder de huid geïmplanteerd, meestal precies tussen de schouderbladen. Dit wordt gedaan met een naald met een grote boring en vereist geen anesthesie.

Elke microchip bevat een registratienummer en het telefoonnummer van het register voor het specifieke merk chip. Een handscanner leest de radiofrequentie van de chip en geeft deze informatie weer. Een dierenasiel of dierenartskliniek die uw huisdier vindt, kan contact opnemen met het register om uw naam en telefoonnummer te krijgen.

Kan een microchip in mijn huisdier verloren gaan?

Het onderhuidse weefsel van uw huisdier hecht zich meestal binnen 24 uur aan de chip, waardoor deze niet kan bewegen. Er is een kleine kans dat de chip naar een ander deel van het lichaam kan migreren, maar deze kan niet echt verloren gaan.

Hoe lang gaan microchips mee?

Microchips zijn ontworpen om 25 jaar mee te werken.

Waar kan ik mijn huisdier laten microchips?

Veel dierenartsen en sommige dierenasielen implanteren microchips tegen een kleine vergoeding. Maar – en dit is heel belangrijk – alleen een microchip aanschaffen is niet genoeg – u moet uw huisdier ook bij het microchipbedrijf registreren.

No Comments

Leave a Comment