Voorkom lichamelijke klachten met een goede werkplek

goede werkplek

Het komt zeer regelmatig voor, dat een slechte werkhouding voor lichamelijke klachten zorgt bij werknemers. Denk aan werknemers die met pijntjes aan hun rug of nek kampen. In het ergste geval raken mensen lang uit de roulatie, wat werkgevers in de problemen kan brengen. Projecten lopen uit, nieuwe medewerkers zijn niet te vinden of te duur, enzovoorts. Reden genoeg om als werkgever voldoende aandacht te besteden aan een geschikte werkplek voor medewerkers. Dit betekent dat zij de beschikking moeten hebben over het juiste meubilair, dat zij de ruimte moeten hebben om tijdens de werkdag te bewegen, enzovoorts. In dit artikel delen we een aantal handige tips, die je helpen bij het inrichten van een werkplek.

 

Zorg voor het juiste meubilair op de werkvloer

Allereerst is het belangrijk om voor het juiste meubilair op de werkvloer te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een verstelbaar bureau. Tegenwoordig is het populair om niet de hele dag achter een bureau te zitten, maar ook een tijdje te staan. Door te staan wordt de kans op lichamelijke klachten verkleind. Naast een goed bureau mag ook een passende bureaustoel niet ontbreken. Net als bij het bureau, zou ook een stoel verstelbaar moeten zijn. Het maakt het voor medewerkers mogelijk om hun knieën in een hoek van 90 graden te houden. Dit verkleint de kans op klachten aan gewrichten.

 

Tip: door het meubilair online te bestellen bij een grote leverancier, kun je de meubels vaak met korting aanschaffen. Zo houd je geld over om voor de inrichting van de rest van je kantoorpand te zorgen.

 

Een kantine met planten en een tafeltennistafel

Om medewerkers de ruimte te bieden om te gedurende de werkdag te kunnen bewegen, kan het slim zijn om de kantine van een tafeltennistafel of een tafelvoetbaltafel te voorzien. Op deze manier kunnen medewerkers hun energie kwijt, hun hoofd legen, enzovoorts. Daarbij kan het competitieve element van een tafeltennistafel medewerkers helpen om extra gemotiveerd aan de middag te beginnen. Niet alleen een tafeltennistafel komt goed van pas op de werkvloer. Ook is het slim om de kantine of werkplekken van meerdere planten te voorzien. Planten houden de lucht binnen je kantoor schoon, produceren zuurstof en geven je werkplek meer ruimte. Zo bieden planten verschillende voordelen!

 

Tip: vergeet ook niet voor voldoende verlichting te zorgen. Wanneer het regelmatig donker is op een werkplek, zal de concentratie van medewerkers verslappen. Kies bij voorkeur voor moderne ledverlichting. Deze vorm van verlichting is duurzaam en biedt de mogelijkheid om de intensiteit ervan aan te passen.

 

Handige hulpmiddelen voor de juiste werkhouding

Tot slot is het raadzaam om een kantoorpand van verschillende hulpmiddelen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een laptopstandaard, een ergonomisch toetsenbord, enzovoorts. Zo’n ergonomisch toetsenbord heeft een hele fijne vorm, waardoor je polsen op de juiste manier op het toetsenbord rusten. Vergelijkbaar met een ergonomisch toetsenbord kan ook de aanschaf van een ergonomische muis interessant zijn. De muis voorkomt een verkramping van je handen. Iets wat regelmatig voorkomt bij normale computermuizen. Welke van deze hulpmiddelen gebruik jij al op de werkvloer?

No Comments

Leave a Comment