Waar komt hakhoning vandaan?

Een oudhollandse lekkernij

Als je ze ziet, ben je misschien weer voor even het kind van vroeger. Nog zonder ze aan te raken proef je jouw favoriete smaak alweer smelten op je tong. Welke had jij liever? Een brokje hakhoning sinaasappel, hakhoning anijs of citroen? De vrolijke kleurtjes trekken op de markt van iedereen de aandacht.

Je denkt dus terug aan je kindertijd. Buitenspelen met een bal, verstoppertje spelen, tikkertje doen met vriendjes en vriendinnetjes, rennen over het schoolplein… maar ook het doen van boodschappen met je ouders.  En wat was het leukste aan mee boodschappen doen? Snoepjes proeven op de markt! De vrolijk gekleurde brokjes hakhoning roepen mooie herinneringen bij je op. In jouw ogen is dit een typische oudhollandse lekkernij. Maar klopt dat wel?

Is hakhoning wel echt oudhollands?

Het antwoord kunnen we je al snel geven: nee, eigenlijk is hakhoning geen oudhollands snoepje. Oorspronkelijk komt hakhoning namelijk uit Frankrijk. Specifieker: uit Abdij Sainte Marie de Fonfroide waar de hakhoning werd gemaakt door monniken. Vanuit Frankrijk is het recept in 1847 naar België afgereisd, waar het door een familie werd opgenomen. Op dat moment werden de bekende vrolijk gekleurde brokjes ook wel Vogezenbrokken genoemd. Door een aangetrouwde familie is het recept van de hakhoning uiteindelijk in Nederland terecht gekomen.

De reis van hakhoning

Uiteindelijk heeft Erik de Bie het recept mogen overnemen van een marktkoopman in Noord-Holland. Dus het is toch een oudhollands snoepje?! Nu je weet dat het oorspronkelijk via België uit Frankrijk is gekomen naar Noord-Holland, kun je zelf bepalen of jij het nog een oudhollands snoepje noemt. In elk geval is hakhoning tegenwoordig niet vaak meer te koop bij ‘gewone’ winkels, maar eerder bij braderieën of markten.

Kun je niet wachten om die heerlijke gekleurde snoepjes weer in huis te halen? Wacht dan niet tot je ze tegenkomt op een markt, maar bestel ze snel bij Erik op hakhoning.shop. De snoepjes worden op ambachtelijke wijze gemaakt, zijn lactosevrij en 100% natuurlijk.

No Comments

Leave a Comment