Waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van verlichting?

Ledverlichting heeft veel voordelen. Denk hierbij aan energiezuinig en dus milieubewust. Een LED spot bespaart al snel 80% aan energie. Een ander groot voordeel is dat deze ledspots veel langer meegaan dan de regulieren lampen, zoals halogeen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. 

Sfeer creëren 

De sfeer die je in je woning wilt creëren is erg afhankelijk van de gekozen verlichting. Als je voor LED spots kiest kan je zelf bepalen waar je een spot plaatst. Als je dit combineert met dimmers kan je zelf de sfeer bepalen. Moet je productief zijn? Draai dan de dimmers helemaal open. Zit je lekker op de bank te genieten van een vrije avond? Gebruik dan de LED dimmers en zorg ervoor dat de ledspots niet volledig branden. Hierdoor wordt er een gezellige, knusse sfeer gecreëerd. Je komt dan helemaal tot rust. 

Diverse soorten en maten

Zoals eerder aangegeven zijn ledspots te vinden in allerlei soorten en maten. Voornamelijk de juiste lichtkleur is een element waar wel over nagedacht moet worden. Hierdoor heb je nog meer invloed op de uitstraling van de lamp. Zo heb je warm wit licht, helderwit licht en koud wit licht. Lichtkleuren worden gemeten in Kelvin. Hoe hoger het cijfer, hoe frisser en dus kouder het licht is. Het koude licht wordt vaak gebruik in kantoorruimtes en grote fabriekshallen waar productief gewerkt moet worden. Het is bewezen dat de werknemers veel meer gedaan krijgen met helder koud licht dan met warm licht. Het geeft het gevoel van daglicht. Hierdoor is men veel productiever. 

Droge en natte ruimtes

Het klinkt misschien een beetje raar maar je hebt verlichting voor droge en natte ruimtes. Je moet je dus afvragen waar de spots komen te hangen. Zoek je ledspots voor in je badkamer? Zoek dan naar de juiste verlichting voor natte ruimtes. Of verlichting bestand is tegen vocht kan je terugzien aan de IP-waarde. Het eerste cijfer van deze waarde geeft aan of de lamp bestand is tegen vaste stoffen. Het tweede cijfer gaat over vocht en water. Er is ook nog een verschil tussen een natte ruimte en bijvoorbeeld de tuin. Als je de lampen wilt gebruiken in de tuin is een minimaal IP-waarde van 65 nodig. Anders is je verlichting hier niet tegen bestand en is het binnen de kortste keren kapot. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de lampen bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Denk hierbij aan regen, wind en hagel. 

No Comments

Leave a Comment