Waar moet je opletten wanneer je voor het eerst motorkleding koopt?

Motorrijden kan altijd anders lopen dan je jezelf had voorgesteld. Er zijn speciale outfits die je beschermen, mocht er daadwerkelijk iets voorvallen. De outfits van motorrijders bestaan uit:

  • Motorhelm
  • Motorjas
  • Motorbroek
  • Handschoenen voor de motor
  • Motorlaarzen/ -schoenen

De kleding beschermt je niet alleen wanneer je valt, maar ook tegen verschillende weersomstandigheden zoals de kou, regen en wind.

Perfect passende kleding is van belang

Wanneer je sweaters koopt in de winkel of online is het niet van levensbelang, dat je dit item perfect past. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere normale kledingstukken. Bij motorkleding is dit echter wel van levensbelang. Dat komt doordat alle motorkleding is uitgerust met protectiestukken die bescherming bieden wanneer je valt. Deze protectiestukken moeten lichaamsdelen zoals je ellebogen, schouders, heupen en knieën beschermen.

Seizoenskleding

Champion Helmets heeft een groot assortiment motorkleding voor elk seizoen. Voor in de zomer is een doorwaai jas erg fijn. Deze jas bevat gaten en daardoor kan de lucht er gemakkelijk doorheen. Ook zijn er zulke broeken verkrijgbaar, maar uiteraard zitten de protectiestukken zowel op ‘s zomers als op ‘s winterse en midseason motorkleding.

Het kopen van een motorhelm

Net zoals bij kleding moet de motorhelm ook goed passen. Een motorhelm past goed als deze niet knelt en als je je hoofd beweegt en de helm meebeweegt. Behalve bij de wangen, daar moet de helm perfect aangesloten zitten.

Het dragen van een helmmuts raden wij zeker aan wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de helm. Door het af- en opzetten van de helm, slijten de wangstukken sneller dan de rest van de helm en dat voorkom je door een muts te dragen.

Ook kunnen motorhelmen nog wel eens beslaan, dit kan voorkomen worden door een pinlock. Dat is een flexibel viziertje dat als dubbelglas fungeert.

Een helm gaat niet levenslang mee. Na vijf jaar is een motorhelm wel aan vervanging toe. Draag je de helm langer dan vijf jaar dan is ondermeer de dempende werking afgenomen, waardoor je meer te maken krijgt met chemicaliën, warmte en vocht.

Motorhandschoenen

Draag altijd motorhandschoenen. Deze handschoenen moeten correct zitten zodat ze voldoende bescherming bieden en de je feeling blijft houden met het stuur. Bij motorhandschoenen dienen je handen niet helemaal voorin in de toppen van de handschoen te zitten, maar ze horen ook zeker niet dubbel te slaan. Ook handschoenen zijn weer voor verschillende seizoenen verkrijgbaar.

Motorlaarzen

We hebben het in de vorige alinea’s al gehad over motorjassen en -broeken, motorhelmen en handschoenen, maar motorlaarzen of motorschoenen horen natuurlijk ook bij je motoroutfit. Deze schoenen of laarzen beschermen je schenen, tenen, wreef, enkels en hielen. Ook zijn deze voorzien van waterdicht membraan. Membraan zorgt ervoor dat er lucht in de schoen of laars kan komen.

Motorkleding online of in de winkel kopen?

Eerder in dit artikel is beschreven dat motorkleding perfect moet passen. Bij bestellen op internet heb je niet die zekerheid en daarom raden wij aan om motorkleding altijd in een winkel te passen. Zeker wanneer het je eerste keer is dat je motorkleding gaat aanschaffen.

No Comments

Leave a Comment