Waarom een warme douche of een warm bad gezond is.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel. Vergeet het lopen. Een warm bad kan net wat je nodig hebt om je bloedsuikerspiegel te verlagen en calorieën te verbranden. In een recente studie van de Universiteit van Loughborough hebben wetenschappers onderzocht wat het effect is van een warm bad op de beheersing van de bloedsuikerspiegel (een belangrijke maatstaf voor het meten van de stofwisseling) en op de verbruikte energie (aantal verbrande calorieën). Ze hebben 14 mannen aangeworven om deel te nemen aan het onderzoek, die elk een uur lang in een warm bad hebben gedrenkt. Vervolgens vergeleken ze hoeveel calorieën er in elke sessie werden verbrand, en maten ze hun bloedsuikerspiegel gedurende 24 uur na elke proef. Het baden resulteerde in ongeveer evenveel calorieën als een wandeling van een half uur (ongeveer 140 calorieën). De totale bloedsuikerrespons op beide condities was vergelijkbaar.

Sneller in slaap vallen. Warm water ontspant het lichaam en bereidt ons beter voor op het inslapen. Wanneer een gespannen lichaam in een warm bad gaat, verhoogt het warme water de lichaamstemperatuur en ontspant het de spieren. Het ontspannen van de spieren kalmeert ons niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Dit gezegd zijnde, is er slechts 20 minuten nodig en wees voorzichtig om niet in slaap te vallen in het bad!

Verlicht de spierspanning. Warme douches kunnen de spanning verlichten en stijve spieren kalmeren. Als je een krachtige douchekop hebt, nog beter! Laat het warme water werken als een mini-massage op je schouders, nek en rug.

Heb een schonere, gezondere huid. Een goede onderdompeling in warm water, of het nu een bad of een douche is, kan de poriën in onze huid openen. En als het water schoon is, kan het een deel van het vuil en de giftige stoffen van onze huid wassen. Na het douchen het vuil nog even goed van je huid afvegen met een handdoek en het resultaat is een frissere en schonere huid.

Hydrateert onze huid. We houden misschien niet van de gerimpelde huid die we krijgen na een warm bad, maar het heeft wel een goed effect op de huid. Het warme water laat de huid langer vochtig en voorkomt dat ze uitdroogt en die kleine scheurtjes krijgt die vaak ontstaan als ze droog is.

 

No Comments

Leave a Comment