Waarom is er een rioolstank in mijn badkamer

Ben je ooit je badkamer binnengelopen en rook je een ongewone geur? Nou, dat is waarschijnlijk een paar keer gebeurd. Maar heb je ooit duidelijk een rioollucht in je huis, of badkamer in dit geval, opgemerkt die gewoon onmiskenbaar vreemd is? Als at zo is, kan het afkomstig zijn van een externe bron – van  het eigenlijke riool zelf. En als dat het geval is, is  het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om er vanaf te komen.

Deze rioollucht is zeker niet prettig, maar wat nog belangrijker is, is dat er een kans is dat de geur daadwerkelijk een ernstig veiligheidsrisico kan vormen. Methaan dat in rioolgas wordt aangetroffen, kan in grote hoeveelheden brandbaar zijn. Als dit probleem niet is opgelost, kunnen rioolgassen die in jouw huis lekker, ook hoofdpijn en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is zeker net iets dat je wilt negeren.

Er zijn een paar redenen waarom deze geur uit het niets in de badkamer van je huis kan verschijnen. Het kan een geur zijn die uit het toilet komt, of het kan iets anders zijn.

Reden #1 voor rioolgeur in de badkamer

Water in P-Trap is verdampt wat betekent dat de kamer gevoelig is voor geuren. Dus wat is de P=Trap en waarom heb je hem nodig. Het is een deel van de leidingen onder jouw gootsteen dat de vorm van een ‘U’ heeft. Onder normale omstandigheden, als alles goed werkt, blijft er een klein beetje water achter in de P-Trap, nadat je het volgende hebt gedaan: jouw wc doorspoelen, de kraan uitzetten of het bad in jouw badkamer legen. Dit beetje water dat regelmatig in de P-Trap blijft, fungeert in feite als een barrière. Het voorkomt namelijk dat rioolgassen je badkamer binnendringen.

Wie wist dat stilstaand water zo effectief was in het blokkeren van onaangename rioollucht uit jouw wc.

Reden #2 Onjuist geïnstalleerde of gesneden ontluchtingspijp

Het kan ook te maken hebben met een onjuist geïnstalleerde of gesneden ontluchtingspijp. De ontluchtingspijp zou gasgeuren naar buiten moeten sturen, zodat je ze niet ruikt. Soms ventileert een aannemer deze leidingen echte rop de verkeerde plaats, vandaar dat je de geur opmerkt. Kijk of je kunt identificeren waar de geur vandaan komt. As het lijkt alsof het van de muur komt, is er waarschijnlijk een probleem met de ontluchtingspijp.

No Comments

Leave a Comment