Wanneer gebruik je codeïne?

codeïne

Codeïne is een medicijn dat de laatste jaren in populariteit is toegenomen. Het is recentelijk vaker in het nieuws gekomen als een middel dat op de zwarte markt verhandeld wordt en door mensen als recreatieve drug wordt genomen. Uiteraard is dit medicijn helemaal niet bedoeld voor recreatief gebruik, maar waar is het wel voor?

Disclaimer

Voordat we verder gaan over codeïne, is het belangrijk om 1 ding vast te stellen: dit artikel geeft een algemene kijk op het medicijn en bevat geen medisch advies. Heb je last van een aandoening die mogelijk met codeïne behandeld zou kunnen worden? Overleg dan met je arts voordat je het medicijn gaat gebruiken.

Pijnstiller

Van origine zagen we vooral mensen met pijn codeïne kopen. De zwaardere variant helpt tegen hevigere vormen van pijn. Dit kan hoofdpijn, menstruatiepijn, spit, pijn door een operatie, reumatische pijn of andere pijn zijn. Vaak worden daarvoor eerst andere, minder sterke medicijnen voorgeschreven. Het probleem met codeïne is namelijk, dat je er verslaafd aan kunt raken. Het medicijn moet daarom in overleg met de arts gebruikt worden.

Tegen de hoest

Ook kan het medicijn helpen tegen hoestklachten. Echter moet hierbij wel in acht worden genomen, dat vooral lichtere varianten van het medicijn tegen de hoestklachten gebruikt worden. De verdovende werking zorgt ervoor dat de hoestprikkels worden onderdrukt. Ook hierbij moet weer worden opgemerkt, dat niet zomaar bij elke hoest naar de codeïne moet worden gegrepen. Het is een sterke pijnstiller die je niet zomaar moet gebruiken.

Hoe kun je codeïne krijgen?

Voor een sterk medicijn als codeïne is het altijd aan te raden om de huisarts in te schakelen. Deze kan kijken of je het medicijn nodig hebt en in welke hoeveelheid. Ook kan de arts het gebruik in de gaten houden. Tegenwoordig kun je ook online medicijnen verkrijgen en zijn er zelfs vergelijkingssites van aanbieders die met erkende artsen en officiële apotheken samenwerken. Het is echter aan te raden altijd met je eigen arts dergelijk medicijngebruik te bespreken.

No Comments

Leave a Comment