Wanneer is je puber psychisch gezond?

Puber gezond

In de huidige tijd is informatie over gezondheid voor iedereen binnen handbereik. World wide web heeft ervoor gezorgd dat alles te vinden is op onze smartphone. Zo is er ook veel informatie te vinden over de psychische gezondheid van pubers in het algemeen. De verschillende stoornissen vliegen om je oren en in de gemiddelde schoolklas zitten er zeker wel vijf kinderen die hier mee moeten leren omgaan. Termen zoals autisme, adhd, add zijn voor geen enkele ouder meer onbekend. Iedereen heeft er wel een mening over in positieve en negatieve zin.

De normale puber bestaat niet

Jongeren zijn volop in ontwikkeling. De hormonale schommelingen zorgen voor veranderingen in het lichaam maar zeker ook voor veranderingen op emotioneel vlak. Zo is het heel normaal dat je kind af en toe intens verdrietig is of ontzettend boos. Je kind leert omgaan met deze emoties en ervaart dat emoties komen en gaan. Deze emoties helpen om teleurstellingen te verwerken. Je kind leert dat niet altijd alles gaat zoals hij of zij had verwacht. Af en toe wat teleurstellingen helpen je kind om sterker te worden en er met doorzettingsvermogen weer tegenaan te gaan.

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder zie je je kind het liefste blij en gelukkig en de verleiding om je kind te helpen is groot. Experts raden aan om vooral naar je kind te luisteren en zijn of haar gevoelens te benoemen. Dit draagt bij aan het verwerkingsproces van je kind en is vaak al meer dan voldoende. Je goedbedoelde adviezen vind je kind vaak toch niet interessant. Tot grote frustratie natuurlijk van heel veel ouders. Want je bent als ouder natuurlijk wel overtuigd dat goedbedoelde adviezen heel goed voor je kind kunnen werken!

Ontwikkelingstaken

Jongeren hebben heel wat ontwikkelingstaken die ze moeten volbrengen. Zo is een belangrijke ontwikkelingstaak om bij een groep te horen. Vrienden maken en behouden speelt een grote rol in de puberteit. Wanneer het je kind niet lukt om deze taak te volbrengen bestaat de kans dat hij of zij zich eenzaam gaat voelen.

Mijn kind heeft meer hulp nodig

Merk je dat je kind zich vaak terugtrekt en vrijwel geen vrienden mee naar huis neemt? Heb je al geprobeerd een gesprek aan te knopen met je kind maar verloopt dit stroef? Heb je het idee dat je kind last heeft van sociale angst of verlegen is? Dit zijn allemaal tekenen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Een sociale vaardigheidstraining, assertiviteitstraining of weerbaarheidstraining zou voor je kind kunnen helpen. Je kind leert andere jongeren kennen en krijgt handvatten om vrienden te maken en te behouden.

No Comments

Leave a Comment