Wat is een modulaire transportband?

Er staan veel soorten transportbanden te koop, veel bedrijven kunnen niet meer zonder een transportband. Denk maar eens aan een fabriek, waar producten of onderdelen constant van de ene naar de andere machine moet gaan, met een transportband is dat een fluitje van een cent. Je bent ook vast wel eens met het vliegtuig op vakantie gegaan, toen heb je vast en zeker je bagage op een grote transportband moeten plaatsen bij het inchecken van je vlucht en na de landing deze ook weer van een transportband moeten pakken. Er zijn zo nog wel meer voorbeelden te bedenken, denk maar eens aan een kassa in de supermarkt of een ronddraaiende transportband in een sushi restaurant. Wat je tegenwoordig veel ziet is een modulaire transportband, wat is het nou precies?

Modulaire transportbanden zijn multi-inzetbaar

Modulaire transportbanden bestaan uit veel hoogwaardige schakels die meestal van kunststof gemaakt worden, deze kan je heel gemakkelijk door middel van scharnierpennen aan elkaar bevestigen. Doordat ze zorgen voor een optimaal transport worden ze veel gebruikt tijdens verschillende productieprocessen, vaak in de voedingsindustrie zoals in bakkerijen. Doordat ze bestaan uit spiralen, rechte stukken en gebogen stukken zijn ze multi-inzetbaar, dit wilt zeggen dat ze heel makkelijk uit elkaar te halen zijn en er een heel nieuwe band val te maken. Ook zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk omdat je in principe over goed bij kan en omdat ze zowel nat als droog gereinigd kunnen worden. De band kan zelf ook simpel uit elkaar gehaald worden, wat makkelijk is als de transportband een tijdje opgeslagen moet worden. Je moet een modulaire transportband niet gelijk vergelijken met een modulair transportsysteem, dit is namelijk net wat anders.

Een modulair transportsysteem

Een modulair transportsysteem is in essentie wat anders dan een modulair transportband, dit zit hem in het feit dat een modulair transportsysteem meer gaat over het koppelen en bevestigen van meerdere standaard transportbanden aan elkaar. Dit zijn transportbanden die bijvoorbeeld voor worden gebruikt in de landbouw. Als het tijd is dat bijvoorbeeld de aardappelen geoogst gaan worden dan worden er meerdere transportbanden aan elkaar gekoppeld. Om de grote hallen te vullen maken ze gebruik van een hallenvuller waar meerdere gewone transportbanden of duobanden aan gekoppeld worden, een soort plug and play systeem en dat maakt het modulair. Het grootste verschil is dus dat een modulair transportband puur over de band gaat terwijl een modulair transportsysteem gaat over het koppelen van meerdere machines.

No Comments

Leave a Comment