Wat komt er allemaal kijken bij het inrichten van een energieneutrale tuin?

Hoewel we momenteel volop in de winter zitten, is dit het perfecte moment om alvast vooruit te kijken naar het komende voorjaar. De kans is namelijk groot dat je de tuin hier en daar wilt updaten, of misschien helemaal vanaf nul wilt beginnen. En als je hiermee aan de slag gaat, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je ook tijd gaat besteden aan het verbruik in jouw tuin.

Met de huidige energiekosten is oude tuinverlichting namelijk een duur grapje, zeker als het de hele nacht brandt. Om je het helpen met het duurzaam maken van de tuin, hebben we een aantal tips voor je geschreven. Zo beschik je binnen mum van tijd over de ideale ‘groene’ tuin!

 

Begin met het opwekken van groene energie

 

Voordat je begint met het inrichten van de tuin, is het ook niet meer dan logisch dat je kijkt naar de opzet van het stroomnet. Want als je een tuin wilt hebben die geen invloed uitoefend op jouw uiteindelijke rekening, is het belangrijk om via andere methodes aan stroom te komen.

Daarnaast wil je ook gebruik maken van manieren om energie op te wekken. De populairste oplossing is natuurlijk een collectie zonnepanelen. Hiermee kun je gemakkelijk energie opwekken, aangezien er genoeg zonlicht gedurende het gros van het jaar. Hierbij is het wel aan te raden om ook te investeren in batterijen, zodat je stroom kunt opslaan om op slechtere dagen te gebruiken. Zo is jouw tuin het hele jaar voorzien van genoeg energie!

 

Een circulair ontwerp gericht op het milieu

 

Naast stroom is het ook handig om te kijken naar de kosten van jouw inrichting. Hiervoor is het van aan te raden om gebruik te maken van producten die circulair zijn opgebouwd. Dit wilt zeggen dat de producten een tweede leven krijgen, wat ook in een andere vorm kan zijn. Denk hierbij aan plantenbakken gebouwd uit houten tonnen of kratten, kapotte stoeptegels als rotspartijen in de bloemperken of gerecycled hout waar je verschillende meubels mee kunt maken.

 

Met behulp van duurzame verlichting houdt je veel meer over aan de eindstreep

 

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijke om de beschikbare energie te optimaliseren, iets waarbij LED verlichting een grote rol kan spelen. Lampen die gebruik maken van deze techniek zijn namelijk een stuk voordeliger voor de portemonnee. Zo verbruiken ze veel minder stroom vanwege de lage wattages en is de levensduur een stuk beter vergeleken halogeen. En daarnaast is er voor vrijwel elke ruimte een mogelijke vervanger op de markt!

En als je specifiek naar de tuin gaat kijken, kom je natuurlijk ook terecht bij zaken als tuinspots. Deze spots zijn gemakkelijk te plaatsen in de tuin, zijn voorzien van goede LED verlichting en zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Hierdoor ben je niet verplicht om gebruik te maken van een elektriciteitskabel, aangezien je ook een variant hebt met een los zonnepaneel. Zo is jouw tuin altijd voorzien van goede verlichting, zonder dat je tegen problemen aanloopt wat betreft de beschikbare energie.

Dit blijft natuurlijk ook niet beperkt tot tuinspots, want er zijn ook diverse grondspots of wandlampen die je kunt gebruiken. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, dus het is zeker aan te raden om vooraf advies in te winnen. Hierbij kun je altijd terecht bij specialisten in LED verlichting, zoals Letsleds.

 

No Comments

Leave a Comment