Wat zijn de grootste kenmerken van anorexia?

Mensen met anorexia zijn lastig te herkennen Ze hebben zowel mentale als fysieke problemen, wat vaak te voorkomen is. Worstel jezelf met anorexiaproblemen? Of heb je het vermoeden dat iemand in je omgeving eetproblemen heeft? Dan is het al zeker moedig dat je hier over informatie op internet op zoekt. In dit artikel staat in het kort aangegeven wat de belangrijkste kenmerken van anorexia zijn, waardoor je een betere diagnose stelt.

Dé kenmerken van anorexia

Het eten en drinken is voor degene belangrijk, eigenlijk té belangrijk. Zo vertoont degene een opvallend eetgedrag. Wanneer je bijvoorbeeld een buffet hebt is het gedrag erg opvallend. Degene gaat bijvoorbeeld snel naar de wc, schept weinig op en slaat regelmatig een rondje over. Hierbij komen steeds smoesjes bij kijken. Ook de manier van eten is opvallend. Het eten wordt bijvoorbeeld in erg kleine hapjes opgegeten en in sommige gevallen eet degene het in een vast ritueel op. 

Naast het eten is beweging voor hem/haar erg belangrijk. Opeens beweegt degene ontzettend vaak en wel erg intensief, wat voorheen niet voorkwam. 

Anorexia is meer een mentale kwestie. Degene heeft een negatief oordeel over zichzelf. Merk je bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen, oogt degene depressief en wisselt zijn of haar humeur? Dan is de kans groot dat degene anorexia nervosa heeft.

Hoe ga je het gesprek aan met iemand die anorexia nervosa heeft?

Bij een gesprek wanneer moet je voorzichtig te werk gaan. Degene moet zich namelijk niet aangevallen voelen. Probeer goed te luisteren. Wanneer degene het moeilijk krijgt is het raadzaam om rustig te beschrijven wat je de afgelopen periode hebt gezien. Oordeel in het gesprek niet, maar leef met degene mee. Praat ten slotte meer in de ‘wij-vorm’, zoals: ‘wij gaan er samen uit komen’ in plaats van dat je iemand belerend toespreekt.

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen om anorexia te ontdekken. Veel sterkte toegewenst! 

No Comments

Leave a Comment