We lopen met honderden euro’s in onze handen over straat

Lijkt het je een goed idee om met een paar honderd euro los in je handen door een drukke winkelstraat te lopen? Waarschijnlijk niet. De kans dat je het uit je handen laat vallen is veel te groot, als je die kans al krijgt. Want zoveel geld, zo in het zicht in je handen, dat is bijna vragen om beroofd te worden. Toch is dit eigenlijk wel wat we tegenwoordig massaal doen. Nee, niet met bankbiljetten, maar wel met iets dat dezelfde waarde vertegenwoordigt: onze mobiele telefoon.

Met grote bedragen op zak

Vraag een ouder of het een goed idee is om een kind pakweg 500 euro mee te geven als het naar school gaat, of met vrienden gaat buitenspelen, en je zal worden uitgelachen. Nee, natuurlijk niet! Toch lopen de meeste kinderen met een mobieltje rond dat wel ongeveer deze waarde vertegenwoordigt. En ook volwassenen gaan nauwelijks meer de deur uit zonder misschien wel één van de kostbaarste apparaten die zij hebben met zich mee te nemen. We kunnen simpelweg niet meer zonder, maar dat brengt wel wat risico’s met zich mee.

Allereerst is er natuurlijk het gevaar van beschadigingen. Mobieltjes die veel worden gebruikt blijven meestal nooit lang volledig intact. Een krasje is zo gemaakt, tenslotte, en nauwelijks te voorkomen. Het grootste gevaar is echter het vallen van een telefoon. Waar hele oude toestellen, gemaakt van plastic en lekker lomp, meestal wel weer in elkaar te zetten waren, zeker als je gebruik maakte van een telefoonhoesje, is dat bij de smartphones van nu meestal niet het geval. Een smartphonehoesje beschermt zo goed mogelijk, maar helemaal voorkomen dat je telefoon schade oploopt na een valpartij kan zelfs het beste smartphonehoesje niet. Kies er in ieder geval eentje uit van materiaal dat de meeste schokken op kan vangen, met extra aandacht voor de hoeken; daar is je smartphone op zijn kwetsbaarst.

Denk logisch na

Een aantal jaar geleden liep er nog niemand de hele dag rond met een apparaat van honderden euro’s, terwijl je er nu mensen gewoon mee in hun hand over straat ziet lopen. En alhoewel dat ook gewoon zou moeten kunnen, blijkt dat in de praktijk niet altijd het geval. Dieven liggen op de loer, zeker op drukke plekken, en pakken je telefoon zo uit je jaszak, of grissen hem zelfs uit je handen.

De politie raadt dan ook aan om logisch na te denken: berg je telefoon op op een niet zichtbare plek, en loop er niet onnodig mee in je handen. Het voorkomt het risico op diefstal niet volledig, maar kan het wel flink verkleinen. 

No Comments

Leave a Comment