Welke thermostaat heb ik nodig?

Er zijn een hoop verschillende thermostaten op de markt – informeer je dus vooraf goed over de mogelijkheden en beschikbare opties. Sommige mensen vinden het fijn om de temperatuur in de hand te houden en zelf in te stellen waar anderen juist kiezen voor meer gemak (bijvoorbeeld van een programma). Lees in dit artikel meer over allerlei verschillende thermostaten en werkingen.   

Conventionele kamerthermostaat vs. klokthermostaat

Een kamerthermostaat is vaak een rond of vierkant model en hangt in de kamer. Om de temperatuur te wijzigen dien je deze handmatig aan te passen. Het is hier niet mogelijk om een programma te kiezen.
Een klok thermostaat daarentegen, kan beide. Zowel handmatige aanpassingen zijn mogelijk als automatische programma’s om de temperatuur te wijzigen. De thermostaat zal dan in de toekomst zelf de gewenste temperatuur aanhouden.  

Als je hierbij kijkt naar praktijkvoorbeelden dan zie je vaak dat er een week- of een weekendprogramma aangehouden wordt. 

Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat houdt in dat deze:

  • Zelflerend is
  • Duurzaam
  • Van een afstand te besturen is (op bijvoorbeeld je smartphone of tablet omdat deze op het internet is aangesloten) 

Het grote voordeel van een slimme thermostaat is dus dat je beter inzichtelijk krijgt wat je energieverbruik is, en je deze kunt minimaliseren. Kijk voor deze soort bijvoorbeeld eens hier: Remeha Thermostaat

Modulerende thermostaat of aan/uit

Een modulerende thermostaat regelt dat de modulerende werking van de pomp (brander hoogte) aangestuurd wordt. Op deze manier is het mogelijk om een scherpe afstelling in temperatuurregeling aan te houden. De warmtebehoefte wordt grondig nagevolgd doordat de ketel en de thermostaat met elkaar ‘overleggen en communiceren’. 
Aan/uit thermostaten zijn wat meer afgesloten van de ketel en hebben geen wisselingen van informatie. Zodra er behoefte is aan warm water wordt de ketel ingeschakeld, zodra de juiste temperatuur is bereikt  wordt de ketel weer uitgeschakeld. 

Als u toe bent aan een nieuwe thermostaat kun je jezelf dus de volgende vragen stellen. Wil ik een thermostaat die ik zelf moet bedienen, of ik wil ik er eentje die meer uit zichzelf leert en handelt? Stelt mijn ketel nog eisen aan de nieuwe thermostaat? Aangezien de thermostaat vaak in de woonkamer hangt kun je je ook nog afvragen of je thermostaat aan een bepaald uiterlijk moet voldoen.

No Comments

Leave a Comment